Tudomány-Tech

A britek szerint 50 százalék az esélye, hogy 5 éven belül elérjük a kritikus felmelegedési küszöböt

rtl.hurtl.hu

2022. május 12. 19:39

Ez az 50 százalék nem azt jelenti, hogy vagy igen, vagy nem, ennél jóval súlyosabb a helyzet.

A cím alapján a legtöbben biztosan a „brit tudósokra” gondolnak, akik most azt állítják, a következő 5 év egyikében legalább átmenetileg elérheti a globális átlaghőmérséklet-emelkedés a Párizsi Megállapodásban kritikusnak nevezett 1,5 fokot. Tehát vagy eléri, vagy nem, ehhez nem is kellenek tudósok – mondhatnánk. A valóság azonban ennél természetesen bonyolultabb, az 50 százalék pedig ezúttal nem ad okot örömre.

Az angol meteorológiai szolgálat (UKMO) jelentését a Meteorológiai Világszervezet (WMO) is kiemelt figyelemmel fogadta, hiszen a kutatás alapján kimondható: 

jelentősen nőtt az esélye annak, hogy néhány éven belül a légkör elérje azt a hőfokot, amely már érzékelhetően megnövelné az időjáráshoz és éghajlathoz köthető kockázatok gyakoriságát és súlyosságát.

Soknak számít az 50 százalék? Igen. 2015-ben még gyakorlatilag semmi esély nem volt arra, hogy a földi átlaghőmérséklet emelkedése az ipari forradalom előtti szinthez képest meghaladja a 1,5 fokot. 2017-2021 között még mindig csak 10 százalékról beszélhettünk. Ehhez képest az előttünk álló 5 évben már 50 százalék ez az érték. 

Ez persze továbbra is jelentheti azt, hogy vagy igen, vagy nem, azonban ha 1,5 fok helyett 1,4 fokról beszélnénk, akkor jóval nagyobb valószínűséggel kellene számolnunk. A rossz hír pedig az, hogy már 1,4 fok esetén is a mostaninál sokkal több gondunk lenne (lesz) az időjárással.

Így már jól látszik, hogy ha az eddig megszokott szennyező, a környezetet kizsigerelő módon élünk tovább, előbb-utóbb átlépünk egy olyan határt, amit senki sem szeretne.

Fontos azonban megjegyezni, hogy még akkor sincs veszve semmi, ha ez bekövetkezik. A helyes döntés nem a feladás, hanem a még nagyobb elköteleződés egy fenntartható, zöld, a természettel harmóniában élő emberi lét felé.

Nyitókép: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via a Getty Images

#Tudomány-Tech#klímaváltozás#felmelegedés#globális felmelegedés

Címlapról ajánljuk