Tudomány-Tech

Megújul a BKK Futár, jön a BudapestGO app

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 7. 16:11

Hamarosan egy alkalmazással lehet majd Budapesten és vonzáskörzetében útvonalat tervezni, jegyet vagy bérletet vásárolni, valamint az aktuális forgalmi helyzetet csekkolni. Az app más városokban is működni fog.

BudapestGO néven újul meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) utazástervezője, a BKK Futár nevű alkalmazás, írja az MTI. A napokban elérhetővé váló új applikációban integráltan, egy helyen lehet a jövőben útvonalat tervezni, jegyet vagy bérletet vásárolni, valamint tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke hétfőn az alkalmazást bemutató budapesti sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat célja, hogy Budapestből egy zöld élhető város legyen. A kabinetfőnök szerint a város vezetői azokban a fenntartható, okos beruházásokban és fejlesztésekben hisznek, amelyekkel nemcsak a beruházók és a kivitelezők, de a felhasználók is jól járnak. A BudapestGO is ilyen:

utazástervezés, jegy- és bérletvásárlás, személyre szabott mobilitási szolgáltatások jelennek meg az alkalmazásban

–mondta Balogh Samu. A főváros előző vezetősége 12 milliárd forintot herdált el a soha meg nem valósuló elektronikus jegyrendszerre, a BKK új menedzsmentje azonban kevesebb mint egy év alatt az előbb említett összeg töredékéből alakította ki a rendszert, tette hozzá.

Egy tömegközlekedési app mind felett

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója közölte: mérföldkő a budapesti közlekedés átalakításában, ügyfélélményben és digitalizálásban az új alkalmazás. A BudapestGO egy integrált felületen teszi lehetővé a Budapesten és az agglomerációban élőknek, hogy megtervezzék utazásaikat, megújítsák bérleteiket, valamint most már vonaljegyet is vásárolhatnak. Az appban a MÁV-HÉV adatai is valós időben jelennek meg.

Walter szerint az alkalmazás felülete átláthatóbb lett, gyorsabb a tervezés, egyszerű a navigálás, valamint beleintegrálták az eddig külön appként működő BKK Infót is, így a forgalmi információk is elérhetőek.


Az alkalmazásban a digitális termékek között megjelenik az egyszeri utazásra alkalmas vonaljegy, márciusban pedig érkeznek a 30 és a 90 perces időalapú jegyek is. A BudapestGO-val minden hónapban automatikusan meg lehet majd újítani a havi bérletet.

Nemcsak a budapesti járatokra, de a távolsági buszokra és csaknem minden nagyobb magyarországi város helyi közösségi közlekedési eszközére is lehet jegyet, bérletet váltani az alkalmazásban. A BudapestGO-nak köszönhetően nem kell további alkalmazásokat letöltenie vagy jegyautomatákat keresnie annak, aki egy másik településen jár.

Integráció a köbön

Az app fejlesztése folyamatos, még idén várható, hogy kerékpáros útvonal tervezésekor az applikáció figyelembe veszi a domborzati viszonyokat, valamint a különböző nyomvonaltípusokat is. Megjelennek majd az alkalmazásban az igényvezérelt járatok, tehát majd az appon keresztül is lehet kérni a Telebusz szolgáltatást.

A hosszú távú tervek között szerepel, hogy az applikáció teljes körűen kiszolgálja a budapesti agglomerációs közlekedést is, továbbá beépüljenek az alkalmazásba a navigációt és a parkolást segítő funkciók. Tervezik, hogy az utazástervezésben megjelenjenek a hagyományos városi közlekedést kiegészítő eszközök – például a megosztható kerékpár- és rollerszolgáltatások –, valamint a taxik is. A BKK hosszú távú célja a kombinált jegyek bevezetése is, amelyek többek között a családok vagy az otthonról dolgozók utazását segíthetik.

A BudapestGO applikációt várhatóan napokon belül mindenki elérheti, bevezetése fokozatosan történik. Az új alkalmazás ingyenesen letölthető lesz a Google Play áruházból és az App Store-ból. Azoknak, akik az okostelefonjukra már telepítették a BKK Futárt, elegendő frissíteniük a régi alkalmazást.

Nyitókép: Budapest Városháza/BKK

#Tudomány-Tech#infotech#budapest#bkk#futár app#applikáció#okostelefon#alkalmazás#tömegközlekedés#budapestgo

Címlapról ajánljuk