Tudomány-Tech

„Hatalmas műszaki vívmány” – magyarok is dolgoztak a gigászi űrprojekten

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 9:21

Magyar csillagászok és mérnökök is részt vettek a James Webb űrtávcső megépítésében, amit magyar kutatók is használni fognak – mondta el Reggeliben Detre Örs Hunor űrkutató csillagász. 

Több magyar is dolgozott az utóbbi évtizedek legfontosabb űrkutatási projektjén, a James Webb űrtávcsövön – mondta el a Reggeliben egyikük, Detre Örs Hunor. Az űrkutató csillagász elmondta, hogy Gáspár András Arizonából és Tamás László Skóciából dolgozik a projekten, és a későbbiekben magyar kutatók tudományos programok részeként dolgozhatnak majd a távcsövön.

Hatalmas műszaki vívmány, nem véletlenül lett a harmadik legdrágább űrprojekt a holdra lépés és a Nemzetközi Űrállomás után

– jelentette ki Detre Örs Hunor, hozzátéve, hogy a távcső várhatóan tudományos áttörések sorát fogja elősegíteni. Az első galaxisokat, az első csillagokat fogjuk látni az infravörösben látó James Webb űrtávcsővel, aminek a nagyon-nagyon korai univerzum lesz a kutatási területe – tette hozzá a csillagász.

Detre elmondta, hogy a távcső fellövését, és munkába állítását több ezer mérnök készítette elő, több éven át tartó munkával, és még most is „iszonyatosan sok munka” van vele. A csillagásza elmondta, hogy mindig készen kell állnia, „akárhol is vagy”, mert bármikor akadhat valamilyen megoldandó probléma.

A csillagásszal készült teljes interjút itt nézhetik vissza

Nyitókép: A James Webb űrtávcsövet előkészítik a fellövésre. Fotó: NASA/Chris Gunn/Handout via REUTERS

#Tudomány-Tech#james webb űrtávcső#magyarok#csillagászat#detre örs hunor

Címlapról ajánljuk