Tudomány-Tech

Már a Holdon túl jár az új űrtávcső

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2021. december 29. 16:57

A karácsonykor útnak indított James Webb űrteleszkóppal eddig minden rendben van, folyamatban a napernyő kihajtogatása, és egy ráadás jó hírt is közölt a NASA.

Hosszú-hosszú évekig tartó fejlesztés és építés után december 25-én végül sikeresen útnak indult a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség új űrtávcsöve, a James Webb űrteleszkóp (JWST). Az elképesztően komplex szerkezetet az Európai Űrügynökség Ariane-5-ös rakétájával juttatták az űrbe. A start napján nagyjából az volt az utolsó hír róla, hogy a JWST rendben kinyitotta napelemtábláját és a tervezett útvonalon halad célja felé, a Földtől mintegy 1,5 millió kilométerre lévő úgynevezett L2 Lagrande-pont felé.


A föllövés óta már több mint négy nap telt el, lássuk mi minden történt ez idő alatt:

  • A start után fél nappal rendben végrehajtotta az első és legfontosabb pályakorrekciós manővert, majd két és fél nappal később egy második, kisebb korrekció is sikeres volt (egy harmadikra is szükség lesz az út vége felé).
  • A JWST mostanra megtett több mint 566 000 kilométert, azaz túl van útja csaknem 40 százalékán (nagyjából 880 000 km van még hátra).
  • Ez azt jelenti, hogy a JWST már túljutott a Hold keringési pályáján.
  • A Föld és a Nap gravitációs vonzásával küzdve sebessége a start utáni maximális 35 400-ról 3255 km/óra körüli értékre csökkent és stabilizálódott – ezzel az utazósebességgel 26 nap múlva éri el célját.
  • Megérkeztek a földi irányításhoz az első hőmérsékleti adatok: a hideg oldalon a fő tükör -57 Celsius-fokos, a műszerekre telepített  szenzor -153 Celsius-fokot jelez, míg a meleg oldalon a napvédő fólia (ami még összehajtogatott állapotban pihen) -6,67 Celsius-fokos és a teleszkóp alsó szerkezeti része 9,44 Celsius-fokos.
  • Megkezdődött a fényvédő szerkezet hat napig tartó kihajtogatása, előbb a főtükör előtti tartószerkezet, majd a hátsó rudazat is rendben kinyílt és a megfelelő pozícióban rögzült. Hátra van a napvédő fólia kihajtogatása és rögzítése.

Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, az eredetileg iskolabusz méretűre összehajtogatott űrtávcső annyira bonyolult szerkezet, üzembe helyezése pedig olyan összetett folyamat, hogy a fölbocsájtástól kezdve az egy hónapig tartó kihajtogatáson át a hat hónappal későbbi „bekapcsolásáig” összesen 344 ponton vallhat kudarcot a küldetés. A fenti pontokon túl tehát bőven van még miért izgulni, de jelenleg úgy tűnik, hogy minden rendben van.

A NASA ráadásul örömteli hírrel is szolgált szerdán: friss közleményük szerint jól gazdálkodtak a pályára állításnál a JWST üzemanyagával és a hátralévő manőverekhez is elég lesz kevesebb, ezért a tervezettnél 5-10 évnél jóval tovább üzemben maradhat a távcső, mivel lesz elég üzemanyaga az esetleges szükséges pályakorrekciók elvégzéséhez.

 

A NASA összerakott egy remek oldalt, ahol követni lehet a JWST útját, üzembe helyezésének főbb lépéseit: ide kattintva lehet az adatokat figyelni.

Nyitókép: NASA

#Tudomány-Tech#jwst#james webb űrtávcső#nasa#esa#űrteleszkóp

Címlapról ajánljuk