Tudomány-Tech

A serdülők harmada már egyáltalán nem védekezik szex közben – megugrott a szexuális úton terjedő betegségek aránya

Nagy MartinNagy Martin

2024. szeptember 10. 7:49

Egyre ritkábban használnak óvszert a serdülők, emiatt nő a szexuális úton terjedő fertőzések és a nem kívánt terhességek kockázata – állapította meg a WHO friss jelentésében. A szexuálisan aktív európai tinédzserek mintegy 30 százaléka ráadásul bevallása szerint sem óvszert, sem fogamzásgátló tablettát nem használt a legutóbbi közösülésekor. A világszervezet a szexuális felvilágosítás hiányát okolja a riasztó számokért. 

„Riasztóan visszaesett” az óvszerhasználat a szexuálisan aktív európai tinédzserek körében – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodájának friss jelentéséből.

A WHO nemrég publikált Health Behaviour in School-aged Children (Iskoláskorú gyermekek egészség-magatartása) című tanulmányában 42 országban és régióban több mint 242 ezer 15 éves diákot kérdeztek meg 2014 és 2022 között. A felmérés szerint a szexuálisan aktív tinédzserek száma a vizsgált tíz évben viszonylag stabil maradt:

2022-ben minden ötödik fiú és minden hetedik lány számolt be arról, hogy már volt szexuális kapcsolata.

A fiúknál azonban a 2018-as adatokhoz képest enyhe csökkenés figyelhető meg – abban az évben még minden negyedik mondta, hogy túl van az első együttléten. Érdekesség, hogy néhány államban és régióban, köztük Bulgáriában és Magyarországon a fiúk ebben a korosztályban jelentősen nagyobb arányban próbálták már a szexet. Míg itthon minden ötödik 15 éves lány (19 százalék) úgy nyilatkozott, hogy túl van már az első együttléten, a fiúknál szűk harmaduk (28 százalék).

A két nem közötti különbség Bulgáriában is kirívó, ennek aránya 16, illetve 36 százalék. Ennek azonban éppen ellenkezője figyelhető meg Dániában: ott a 15 éves dán lányok fele számolt be arról, hogy volt már szexuális kapcsolata, szemben a fiúk 30 százalékával. Az adatokból az is kiderül, hogy kezd kimenni a divatból az óvszerhasználat a serdülők körében:

a szexuálisan aktív 15 éves fiúknál 70-ről 61 százalékra, a lányoknál 63-ról 57 százalékra csökkent 2014 és 2022 között azok aránya, akik a legutóbbi együttlétük során óvszerrel védekeztek.

A serdülők harmada se gumit, se tablettát nem használ 

A felmérés szerint a tinédzserek körülbelül egyharmada tehát nem használ óvszert – ez azért problémás, mivel azok nemcsak a nem kívánt terhességtől, hanem a nemi betegségektől is védenek. Továbbá a fiúk 9, míg a lányok 7 százaléka elmondása szerint nem tudta, hogy ő vagy partnere használt-e óvszert szex közben.

A beszámolók szerint a lányok körében az óvszerhasználat Albániában volt a legalacsonyabb (24 százalék), és Szerbiában a legmagasabb (81 százalék). A fiúk esetében a legalacsonyabb arányt Svédországban (43 százalék), míg a legmagasabbat Svájcban (77 százalék) mérték. Az adatokat tovább árnyalja, hogy eközben a többi fogamzásgátlási mód használata nem nőtt: továbbra is a 15 éves korosztály nagyjából negyede alkalmaz tablettát a teherbeesés megelőzésére. Ami pedig ennél is meghökkentőbb, hogy az adatok szerint 

a szexuálisan aktív európai tizenévesek mintegy 30 százaléka bevallása szerint sem óvszert, sem fogamzásgátló tablettát nem használt a legutóbbi közösüléskor.

A szexuális úton terjedő betegségek előfordulása is megugrott

A WHO közleményében hangsúlyozza, hogy a védekezés nélkül a szexuális együttléteknek messzemenő következményei lehetnek a fiatalokra nézve, beleértve a nem kívánt terhességet, a nem biztonságos abortuszt vagy a nemi úton terjedő betegségeket. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint

a nemi úton terjedő fertőzések aránya Európában jelentősen emelkedik.

A gonorrhoeás esetek száma 2022-ben 48, szifiliszes betegeké 34, a chlamydiás eseteké pedig 16 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A szervezet felhívja a figyelmet: kezelés nélkül a chlamydia és a gonorrhoea kismedencei gyulladáshoz és meddőséghez vezethet, a szifilisz pedig neurológiai problémákat okozhat, sőt akár halálos kimenetelű is lehet.

Sok országban továbbra is hiányos a szexuális felvilágosítás

A WHO szerint a védekezés nélküli szex magas előfordulási aránya súlyos hiányosságokat jelez a szexuális edukáció terén. Dr. Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója úgy látja, a felvilágosítás sok országban továbbra is elhanyagolt – ahol pedig jelen van, ott az elmúlt években egyre több támadás éri azzal a hamis feltevéssel, hogy a felvilágosítás bátorítja a kamaszokat. Holott az igazság az, hogy ha a megfelelő időben, a kellő ismeretekkel vértezzük fel őket, akkor tudnak majd felelősen viselkedni, megelőzve az egészségügyi kockázatokat.

Az átfogó szexuális felvilágosítás kulcsfontosságú a hiányosságok felszámolásához és ahhoz, hogy minden fiatal képes legyen megalapozott döntéseket hozni a szexről életük ezen különösen sebezhető pillanatában, amikor belépnek a serdülőkorból a felnőttkorba 

– fogalmazott dr. Költő András, a Galway-i Egyetem munkatársa, a jelentés vezető szerzője.

A szakember azonban hangsúlyozta: az oktatásnak túl kell lépnie az egyszerű információátadáson. „A fiataloknak biztonságos térre van szükségük, ahol megvitathatják az olyan kérdéseket, mint a közös beleegyezés, az intim kapcsolatok, a nemi identitás és a szexuális irányultság. Nekünk – a kormányoknak, az egészségügyi és oktatási hatóságoknak, valamint a civil szervezeteknek – pedig segítenünk kell őket az olyan fontos készségek kialakításában, mint az átlátható, előítéletektől mentes kommunikáció és döntéshozatal” – tette hozzá Költő.

Jóval az EU-s átlag fölött van a leányanyák aránya Magyarországon

„Magyarországon továbbra is lesújtók a tinédzserkori gyermekszülési statisztikák, ami a szexuális tudatosságról is ad némi képet. Itthon ezer tinédzser lány közül évente körülbelül 17-nek születik gyermeke, miközben az uniós átlag 7 körüli” – mondta korábban a Népszavának Husz Ildikó demográfus, szociológus, a Társadalomtudományi Intézet főmunkatársa és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben a 15-19 éves korúak körében 16,7 ezrelék volt a szülők aránya. Husz arról beszélt, a kutatások alapján „egyértelműen az alacsonyabb társadalmi státuszhoz kötődik a korai gyermekvállalás”, főként olyanokhoz, akiknek alacsony az iskolai végzettségük, rossz anyagi helyzetben élnek vidéken, falvakban.

Az adatokból ugyanis az derül ki, hogy a fiatalkorú várandósok 20 százaléka nem fejezte be az általános iskolát, 67 százalékuk pedig legfeljebb nyolc osztályt végzett. Döntő hányaduk (65 százalék) leszakadó térségekben, 84 százalékuk 20 ezer főnél kisebb településeken él. A szakember azonban hangsúlyozta: ez nem „roma kérdés”, a roma lányok túlnyomó többségének ma már nem tizenévesen születik az első gyereke.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#óvszer#fogamzásgátlás#serdülőkor#tinédzserek#fogamzásgátló#who#védekezés#szexuális felvilágosítás#nemi betegség#nem kívánt terhesség#egészség#ma

Címlapról ajánljuk