Tudomány-Tech

A NASA lelkészeket vett fel, hogy tanácsokat adjanak, ha idegen lényekkel találkoznának

rtl.hurtl.hu

2021. december 28. 20:07

A James Webb űrteleszkóp fellövésével akár már a közeljövőben is felfedezhetnek idegen civilizációkat, ehhez pedig a lelkészek segítségére is szükség lehet.

A NASA, az amerikai űrkutatási és űrrepülési kormányzati ügynökség lelkészeket és teológusokat vesz fel, hogy segítsenek megértetni, hogyan reagálhatnak az emberek arra az esetleges bejelentésre, hogy más bolygókon is intelligens élet nyomaira bukkantak – írja az MTI a The Times cikke alapján.

Andrew Davison tiszteletes, a Cambridge-i Egyetem papja és teológusa, aki Oxfordban szerzett doktori fokozatot biokémiából, egyike annak a 24 teológusnak, akik részt vettek a NASA által támogatott programban az amerikai Princeton Egyetemen található Teológiai Kutatási Központban (CTI). A program célja annak felmérése, hogy a világ főbb vallásai hogyan reagálnának, ha kiderülne, hogy értelmes idegen civilizációk is léteznek az univerzumban.

Davison szerint az idegen élet megtalálásának lehetősége egyre reálisabbá válik. A karácsonykor fellőtt James Webb űrteleszkóp képes elemezni a távoli csillagrendszerekben található bolygók légkörét, hogy kiderüljön, lakhatók-e. 

Ahogy a NASA egyik szakértője a The Timesnak elmondta: „lehet, hogy 100 évig nem fedezzük fel az életet. De az is lehet, hogy már a jövő héten megtaláljuk.” Ez pedig komoly kérdéseket vet fel: hogyan reagálnak majd a különböző vallások hívei a hírre? Olyan kérdésekre kell választ találni, hogy vajon Isten teremtett-e életet máshol is a világegyetemben? A földönkívüli élet felfedezése miatt a vallásoknak át kellene írniuk a teljes teremtéstörténetüket?

A lelkészek és teológusok segítségével most a NASA és a Princeton Egyetem azt is vizsgálja, hogy a különböző vallások hogyan fogadhatják el és illeszthetik tanításaikba a földön kívüli élet lehetőségét.

A munkában keresztény, muszlim és zsidó vallástudósok és gyakorló papok vesznek részt.

A The Times megkeresésére Buckingham püspöke, Alan Wilson tiszteletes, Jonathan Romain rabbi a Maidenhead-i zsinagógából, valamint Qari Asim imám, a leedsi Makkah mecset vezetője egyetértettek abban, hogy a keresztény, a zsidó és az iszlám tanítást nem zavarja az idegen élet felfedezése.

Nyitókép: Az Európai Űrügynökség (ESA) által közreadott képen az Arianespace európai űrkutatási vállalat Ariane 5-ös hordozórakétájával felbocsátják a James Webb-űrteleszkópot az ESA Francia Guyana-i Kourouban lévő indítóállomásáról 2021. december 25-én. Fotó: MTI/EPA/ESA/CNES/Arianespace/JM Guillon

#Tudomány-Tech#james webb űrtávcső#nasa#űrlények#idegen civilizáció#pap#lelkész#vallás#földönkívüliek

Címlapról ajánljuk