Sport

Szaúdi állami olajcéggel kötött szponzori szerződést a FIFA

rtl.hurtl.hu

2024. április 25. 18:32

Az állami tulajdonú olajcég lett a 2026-os férfi, valamint a 2027-es női futball Vb szponzora is.

Szaúdi állami olajcéggel kötött 2027-ig tartó szponzori szerződést a FIFA. Ennek értelmében az Aramco lesz a 2026-os férfi, valamint a 2027-es női futball vb szponzora is, írja a BBC. A vállalat korábban hasonló szerződést kötött a Forma 1-gyel, valamint a Nemzetközi Krikett Szövetséggel is.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke arról beszélt, hogy „az Aramcónak komoly tapasztalata van világklasszis események támogatásában is, valamint alulról építkező sportkezdeményezéseknek is segítettek fejlődni”. A megállapodás azt jelenti, hogy a közel-keleti királyság befolyása a sportban még inkább megnőhet.

A szaúdiakat többek között a tavaly Katarban tartott vb kapcsán kritizálták amiatt, hogy a különböző tömegsportokkal szeretné javítani renoméját a nemzetközi kapcsolatok terén, amelyet számos komoly emberi jogi kihágás tépázott meg a múltban. Itt tartják majd a 2034-es világbajnokságot is.

Közben a szaúdi csapatok bődületes összegekért vásárolnak fel olyan futballsztárokat, mint Cristiano Ronaldo, Neymar, vagy Karim Benzema. Azt, hogy az itteni szurkolóknak még nem sikerült teljesen magukévá tenni a futballkultúrát, az az eset is mutatja, amikor egy áprilisi meccsen az egyik drukker ostorral verte az egyik csapat játékosát.

Korábban a jelenséggel hosszabb cikkben is foglalkoztunk. Azt írtuk: a játékospiacot egyre erőteljesebben befolyásoló, végtelen olajpénzzel kitömött szaúdi csapatok már olyan focistákat is el tudnak csábítani, akiknek még lenne keresnivalójuk a legmagasabb szinten. Mi lehet ennek a folyamatnak a vége? Megtörhet-e az európai klubfutball hegemóniája a népszerűség és a nézettség tekintetében?

Nyitókép: MTI / EPA / Yoan Valat

#Sport#fifa#szaúd-arábia#szponzor#szerződés#vb#együttműködés

Címlapról ajánljuk