Sport

Az európai focinak az lehet az egyetlen esélye, ha a pénz tényleg nem minden

Dévai LászlóDévai László

2023. augusztus 17. 10:20

A játékospiacot egyre erőteljesebben befolyásoló, végtelen olajpénzzel kitömött szaúdi csapatok már olyan focistákat is el tudnak csábítani, akiknek még lenne keresnivalójuk a legmagasabb szinten. Mi lehet ennek a folyamatnak a vége? Megtörhet-e az európai klubfutball hegemóniája a népszerűség és a nézettség tekintetében? A szaúdi pénzpumpa jelenéről és jövőjéről kérdeztük Haraszti Ádámot, a Sport TV riporterét.

Az elmúlt években a közel-keleti befektetők magatartásából az derült ki, hogy már nem elégednek azzal, hogy a végtelen mennyiségű pénzzel tömik ki az európai elitfocit és a játékospiacot. Az utóbbi szempontból állatorvosi lónak számító szaúdi bajnokság ráfeküdt arra, hogy olyan focistákat csábítsanak az országba, akiknek koruk, teljesítményük vagy akárcsak a nevük alapján még lenne keresnivalójuk a legmagasabb szinten is.

Úgy látszik Cristiano Ronaldo Al-Nassr-be igazolása csak a jéghegy csúcsa volt, a 2023 nyarán lezajlott nagybevásárlások arra engednek következtetni, hogy a következő idényekben a szaúdi csapatok valódi tényezővé válhatnak az európai átigazolási piacon.

Az elmúlt napokban jelent meg a hír, hogy a brazil Neymar megegyezett a szaúdi bajnokságban szereplő al-Hilal együttesével. A Bajnokok Ligája-győztes játékosnak a sajtóértesülések szerint évi 100 millió eurót ajánlott a rijádi klub, korábban „csak” 80 milliót kapott volna, de aztán alaposan megemelték a tétet.

A Bleacher Report szerint Neymar szerződésének kiegészítései között szerepel egy magángép, egy saját palota személyzettel, 80 ezer euró bónusz minden al-Hilal-győzelem után és 500 ezer euró minden olyan közösségi médiában közzétett poszt után, amely Szaúd-Arábiát népszerűsíti.

Neymar szerdán két évre írt alá, ez idő alatt 300 millió euró lesz a fizetése és erre jönnek rá majd a különböző bónuszok, amikkel együtt akár 400 milliót is zsebre vághat a brazil a második éve végén, amikor még mindig csak 33 éves lesz. Igaz, addig el is kell jutni, de erre majd később visszatérünk.

Özönlenek a klasszisok Szaúd-Arábiába

Nem Neymar az egyetlen, aki fogta a pénzt és futott. Az arab országok bajnokságaiba már az átigazolási szezon kezdete óta ömlenek a jónevű játékosok, itt folytatja többek között az aktuális aranylabdás, Karim Benzema, a Liverpool csapatkapitánya Jordan Henderson vagy a Lazio kiváló, mindössze 28 éves szerb játékosa, Sergej Milinković-Savić is, és akkor a temérdek 30 év körüli Premier League-ből távozó, előzőleg nagycsapatokban játszó (Firmino, Kanté, Fabinho, Mahrez) focistáról még nem is beszéltünk.

Haraszti Ádám, a Sport TV riportere szerint a következő években ez a tendencia minden jel szerint folytatódni fog, tekintve, hogy nyár eleje óta a szaúdi állam dollár-százmilliárdokból gazdálkodó Public Investment Fund (PIF) nevű befektetési alapja a többségi tulajdonosa négy szaúdi csapatnak is, egészen pontosan az al-Ahlinak, alHilalnak, alIttihadnak és al-Nassrnek.

A PIF szerepvállalásának köszönhetően ez a négy csapat költötte eddig a legtöbbet a szaúdi bajnokságban új játékosokra.

szaúdi liga
Fotó: Getty Images

A befektetőcsoport emellett Európában is aktív, ők vették meg évekkel ezelőtt a Premier League-ben szereplő, korábban kiesési gondokkal is küzdő Newcastle Unitedet. A klub idén már a kontinens legerősebb kupasorozatában, a Bajnokok Ligájában indulhat. De térjünk vissza Szaúd-Arábiába. A szaúdi pénzpumpa meggyőzőereje jól látszik, de felvetődik néhány kérdés.

  • Mi a szaúdi bajnokság erősítésével a közép vagy hosszútávú célja a befektetőknek?
  • Ha ez a pénzszórás gyakorlattá válik, megtörhet-e az európai foci hegemóniája?
  • Elkezdődhet-e valamilyen átrendeződés, amely nyomán tartósan megemelkedhet a szaúdi bajnokság színvonala?

Haraszti Ádám szerint a szándék egyértelműen látszik: a cél az, hogy felvegyék a versenyt az európai csúcsbajnokságokkal mind a játék minőségében, mind népszerűségben. A Sport TV riportere emlékeztet, hogy a PIF támogatása nem egyszeri, vagyis bizonyos összeg mindig a szaúdi csapatok rendelkezésére fog állni, hogy Európából erősítsék meg a keretüket. Az igazolásokból egyértelműen látszik, hogy nemcsak az a cél, hogy nagy neveket csábítsanak a ligába, hanem általánosságban szeretnék emelni a játék színvonalát, erre utal az is, hogy a nagy nevek mellé sok remek, de nem feltétlen ismert játékost igazoltak.

Az jó kérdés, hogy bizonyos játékosok hogyan fogják megoldani ezt a feladatot, hogy hétről hétre a maximumot hozzák ki magukból egy olyan bajnokságban, mint a szaúdi. Mert azt azért ne felejtsük el, hogy a motiváció egy nagyon fontos tényező a futballban

– mondta Haraszti Ádám, aki példának épp a most az al-Hilalhoz szerződő Neymart hozza fel. „Nála azért nem lehet tudni, hogy motiváció hiányában hogyan fog edzésre járni, mennyire fogja betartani a szabályokat, tökéletes ellenpélda Cristiano Ronaldo, aki mindig is munkamániás volt ebből a szempontból, mert mindent, amit elért, azt a kemény munkának köszönhette” – vélte a riporter.

Az még egy érdekes kör lesz, ha a játékosok nem fognak mindent beleadni sem a pályán, sem azon kívül, kíváncsi vagyok, hogy a szaúdi befektetők kesztyűs kézzel fognak-e bánni mondjuk Neymárral, ha nem jelenik meg edzésen

– mondta Haraszti Ádám a Sport TV riportere.

Számára a legnagyobb meglepetés Jordan Henderson és Sergej Milinković-Savić átigazolása volt. Előbbi játékos azt a Liverpoolt hagyta ott, ahol hosszú éveken keresztül csapatkapitány volt, ráadásul még egy évig biztosan számított volna rá Jürgen Klopp menedzser. A másik váratlan húzás a 28 éves szerb játékosé volt, akiről mindenki azt gondolta, hogy megérett arra, hogy egy sztárcsapatba igazoljon, ehelyett ő is a szaúdi liga felé vette az irányt.

Arra a kérdésre, miszerint megtörhet-e az európai foci hegemóniája, Haraszti úgy válaszolt, ahhoz, hogy ez megtörténjen, ha egyáltalán meg fog, még nagyon sok idő kell. A sportriporter a Reggeliben korábban Szoboszlai Dominik történelmi átigazolásáról is beszélt. A magyar sportoló láthatóan más utat választott, mint például pont a Liverpoolból távozó, és alapvetően a pénzt választó elődjei. 


Nyitókép: Khalid Alhaj / MB Media / Getty Images

#Sport#cristiano ronaldo#szaúd-arábia#futball#pénz#bajnokság#szaúdi#pénzpumpa#Haraszti Ádám#ma#neymar#al-hilal

Címlapról ajánljuk