Sport

A luxusfeleségek megérkeztek Katarba, ahol a rongyrázás mellé szigorú szabályokat kaptak

rtl.hurtl.hu

2022. november 24. 14:56

Bár az angol válogatott feleségeit, barátnőit egy fényűző, felfoghatatlanul drága jachton szállásolták el, az aranykalitka mellé számos előírást is kaptak. Ők még a szerencsésebbek közé tartoznak az abszolút monarchiában, ahol a nők másodrendűek, az LMBTQ-közösség tagjai pedig törvényen kívüliek.

Az angol válogatottnak a helyi bulvársajtó szerint van egy titkos fegyvere a nagy nemzetközi tornákon: a WAG, vagyis a „wives and girlfriends”, azaz a feleségek és barátnők csapata, amelynek tagjai legalább akkora figyelmet kapnak, mint maguk a futballisták. A WAG nagy csinnadratta közepette érkezett meg a nem igazán a női jogok fellegváraként ismert Katarba. A feleségek és barátnők csapata az egymilliárd fontot érő, MSC World Europa nevű luxus óceánjárón szállt meg, amely Doha kikötőjében horgonyoz. A hajón több mint kétezer fős személyzet szolgál ki legfeljebb 6700 utast, a legolcsóbb jegy 6000 fontba, átszámítva nagyjából 2,8 millió forintba kerül, de a hölgyeknek vélhetően az ennél sokkal drágább „Yacht Club“ részlegen foglaltak szállást.


Korábban részletes cikkben mutattuk be, hogy milyen emberi jogi problémák miatt kritizálják a dúsgazdag, öbölmenti olajmonarchiát. Ezek mellett bár Katar kétségtelenül tett erőfeszítéseket a nők jogfosztottságának enyhítésére, még hosszú út áll előttük. A félszigeten élő nőknek joguk van tanulni és elvileg a házastársuktól függetlenül lehet tulajdonuk, szerződéseket köthetnek. A gyakorlatban meg kell küzdeniük saría törvényeivel, illetve a gyámság rendszerével. A Nlc.hu cikke szerint 2020 márciusában a Human Rights Watch felszólította Katart, hogy reformálja meg a férfi gyámsági rendszert, amely a nőket kiskorúsítja. Ez azt jelenti, hogy a nőknek elvileg joguk van dolgozni, azonban általában kell hozzá a családjuk férfi tagjának az engedélye, és rendszerint csak olyan munkát vállalhatnak, amely társadalmilag elfogadható. Hogy mi számít ilyennek, azt persze a férfiak döntik el.

A vendégeknek sem szabad mindent, sőt

Van, aki szerint segíti a játékosokat, ha a közelükben vannak a szeretteik, de olyanra is volt már korábban példa, hogy a rossz szereplést a barátnő és feleségek nyakába varrták, mondván: nem hagyták pihenni és koncentrálni a sportolókat. Az Angol Futballszövetség (FA) viszont egyelőre leginkább amiatt aggódik, hogy a luxusfeleségek hogyan viselkednek majd a szigorú iszlám szabályokat követő Katarban. Az FA illetékesei ezért külön találkoztak a feleségekkel és barátnőkkel, hogy elmondják nekik, mit tehetnek és mit nem.

Fontos megérteni, hogy férjeik vagy élettársaik nem állnak a törvények felett

– mondták állítólag a részvevőknek, felhívva a figyelmet, hogy az arab országban kemény bírságok és büntetések várnak azokra akik megsértik a törvényeket. Azt kérték az érintettektől, hogy öltözzenek szerényen, és kerüljék a nyilvános szeretetnyilvánításokat. Azt is tanácsolták, hogy ne igyanak alkoholt és ne káromkodjanak nyilvánosan, vagy épp ne hallgassanak hangosan zenét, ne énekeljenek – és általában ne viselkedjenek „nem megfelelően”, főleg a napi öt imára hívó szó alatt.

Miután az angol válogatott az első akadályt sikerrel vette és 6:2-re legyőzte Iránt, a WAG tagjainak bőven volt oka ünnepelni. Persze az érzelmeket nem mindig sikerült visszafogni. Harry Kane és decens, mezt viselő felesége nyilvánosan puszilkodtak. Talán ennyi még Katarban is belefér a vendégeknek:


Danny Ward, a walesi válogatott kapusa és barátnője, Rebecca Naylor is így tettek. Wales az Egyesült Államokkal döntetlent játszott hétfőn. Persze az is óriási dolog, hogy kint lehetnek a világbajnokságon: náluk a rögbi a legnépszerűbb labdás játék. 


Jóval kisebb felhajtással, de természetesen más csapatok játékosait is elkísérik a feleségeik és barátnőik. A holland Frenkie de Jongnak például oroszlánrésze volt abban, hogy ha nehezen is, de legyőzték az első meccsükön Szenegált. Barátnője, az influencer és jégkorong-játékos Mikky Kiemeney még a csapat Katarba indulása előtt posztolt arról, hogy de Jong milyen keményen dolgozott a sikerért, amit nagyon megérdemel. Később, Insta-sztoriban természetesen már Katarból is bejelentkezett.


De nem mindenki siet Katarba. A francia válogatott például kedden este kezdte meg a szereplést Ausztrália ellen, de Kylian Mbappé barátnője, Alicia Aylies az Instagram tanúsága szerint nagyon messze járt még ekkor: Finnországi rénszarvasszán túráról és erős mínuszokról közölt képeket.

Akik nem lehetnek szerelmesek

Nem minden szerelmes olyan szerencsés, mint azok, akik Katarban, még ha szigorú szabályok betartásával is, felvállalhatják érzelmeiket. Az abszolút monarchiában ugyanis illegális a homoszexualitás. Bár úgy volt, hogy számos európai válogatott kapitánya szivárványos, One Love feliratú karszalaggal áll ki az LMBTQ közösség jogai mellett, a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) ezt nagyon gyorsan ellehetetlenítette, miután közölték: az a játékos, aki ilyen karszalagot visel, azonnal sárga lapot kap. Hétfőn, a világbajnokság nyitómérkőzése után így Anglia, Németország, Wales, Dánia, Belgium, Svájc és Hollandia is közölte, hogy lemond a szokványostól eltérő karszalag alkalmazásáról.

A FIFA a belga fociválogatott idegenbeli mezét sem engedélyezte, mert annak nyakán – nem is feltűnő helyen – szivárványszínű LOVE (szeretet) felirat volt látható. Így vb-n a belgák az otthoni vörös mezükben állnak pályára az első három meccsükön.

A Híradó vébéről szóló riportját itt nézheti meg:


Nyitókép: Amie Coady, az angol válogatott Conor Coady felesége a dohai katari Khalifa International Stadionban 2022. november 21-én. – Fotó: Martin Rickett / PA Images / Getty Images

#Sport#katar#foci-vb#futball#labdarúgás#ma

Címlapról ajánljuk