Sport

Megijedtek a sárga laptól, mégsem veszik fel a szivárványos karszalagot Katarban az európai válogatottak

rtl.hurtl.hu

2022. november 21. 12:53

Hétfőn Anglia, Németország, Wales, Dánia, Belgium, Svájc és Hollandia is közölte, hogy lemond a szokványostól eltérő karszalag alkalmazásáról.

Kész kifizetni a bírságot Anglia, ha megbüntetik Katarban, amiért a válogatott csapatkapitánya One Love-karszalagot visel, számoltunk be róla szombaton. Anglia egyike volt annak a 10 európai nemzetnek, amely szeptemberben kifejezte szándékát a karszalag viselésére, noha a FIFA jelezte, hogy nem szeretné látni azt a lelátókon. Katarban a homoszexualitás illegális.

Az MTI híre szerint minden európai válogatott meggondolta magát, miután a FIFA kilátásba helyezte a karszalagot viselő játékos azonnali sárga lapos figyelmeztetését. Hétfőn Anglia, Németország, Wales, Dánia, Belgium, Svájc és Hollandia is közölte, hogy lemond a szokványostól eltérő karszalag alkalmazásáról. A címvédő Franciaország ezt már korábban megtette.

Hogy a FIFA a pályán akar minket megbüntetni, az egyedi, és ellenkezik a sport szellemiségével, amely milliókat köt össze

– áll a holland szövetség közleményében. Úgy folytatják: 

Továbbra is képviseljük és terjesztjük a One Love üzenetét, de az első számú célunk, hogy meccseket nyerjünk. Senki nem szeretné, ha a csapatkapitánya sárga lappal kezdené a mérkőzést.


Az érintett országok már szeptemberben közölték a FIFA-val, hogy ilyen módon akarnak tüntetni a sokszínűség mellett és tiltakozni a Katarban tapasztalható körülmények ellen, amelyek az emberi jogokat és az LMBTQ-közösséget érintik.

A katari emberi jogi problémákról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Nyitókép: Az Omán-Németország mérkőzésen Manuel Neuer kapus, kapitány One Love feliratú kapitányi karszalagot visel a katari világbajnokság előtt, 2022. november 16-án. –Fotó: Christian Charisius / dpa 

#Sport#katar#lmbtq#one love#bátorság

Címlapról ajánljuk