Jamie Oliver olasz receptje: próbáld ki az acqua pazzát!
2025. július 12. 9:30
Jamie Oliver új sorozatában nemcsak a mediterrán életérzést hozza közelebb, hanem olyan egyszerű, mégis zseniális fogásokat is megmutat, mint az „Acqua pazza” – azaz „Hal őrült vízben”. Július 13-tól az RTL Otthonon te is követheted az ízek útját!
Az RTL Otthon július 13-án mutatja be Jamie Oliver legújabb sorozatát, a Jamie lefőzi Olaszországot című műsort. A brit sztárszakács ebben a különleges gasztro-roadmovie-ban az olasz nonnák mellett tanul főzni, és hozza el azokat a generációkon átörökített recepteket, amelyek a mediterrán konyha lelkét jelentik. Az egyik ilyen ikonikus fogás az „acqua pazza”, azaz „hal őrült vízben” – egy friss, aromás, gyorsan elkészíthető egytálétel, amit most te is kipróbálhatsz!
Acqua pazza – hal őrült vízben Jamie Olivertől
Elkészítési idő: 30 perc I Adag: 2 főre I Nehézség: Közepes I Forrás: Jamie Cooks Italy (Jamie lefőzi Olaszországot)
Hozzávalók:
- 2 szál újhagyma
- ½ édesköménygumó
- 1 sárgarépa
- 200 g színes koktélparadicsom (fürtön)
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ friss piros chili
- 8–10 vegyes olajbogyó (maggal)
- olívaolaj
- 2 db 350 g-os egész hal (pl. aranydurbincs, pisztráng, tengeri sügér)
- 1 csokor friss zöldfűszer (petrezselyem, mentalevél, édesköményzöld)
- 150 ml száraz fehérbor
- 1 citrom
- extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
- A zöldségeket vágjuk 0,5 cm-es szeletekre. A paradicsomokat felezzük, a fokhagymát és chilit vékonyra szeleteljük. Az olajbogyókat zúzzuk szét és magozzuk ki.
- Nagy serpenyőben hevítsünk 1 evőkanál olívaolajat, és dinszteljük meg az újhagymát, édesköményt és sárgarépát. 4 perc múlva adjuk hozzá a paradicsomot, fokhagymát, chilit és olajbogyót.
- A halakat mindkét oldalukon bevágjuk, majd a zöldségek tetejére helyezzük, és megtöltjük a hasüregüket a fűszerekkel.
- Ráöntjük a bort, és hagyjuk a felére beforrni. Ezután 300 ml vizet adunk hozzá (a serpenyő oldalán kb. 1 cm magasságig érjen). Lefedve 8 percig forraljuk.
- A maradék zöldfűszert citromhéjjal együtt finomra vágjuk. A halat leöntjük a levével, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, rászórjuk a fűszeres-citromos keveréket, végül friss citromlével fejezzük be.
Tipp: friss kenyérrel, újburgonyával vagy kuszkusszal a legfinomabb!
Készítsd el ezt is! Jamie Oliver újragondolta a töltött paprikát – és működik!
Miért érdemes kipróbálni?
Ez az étel tökéletes példája annak, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is világszínvonalú fogást lehet készíteni – ha van hozzá egy kis olasz lélek. Jamie Oliver receptje nemcsak egészséges és laktató, hanem különleges kulináris élmény is.
Ne hagyd ki! Július 13-tól Jamie Oliver elkalauzol Olaszország szívébe – kövesd a Jamie lefőzi Olaszországot epizódokat az RTL Otthonon, és főzz úgy, mint egy igazi mediterrán nonna!
Fotók: RTL Otthon