Reggeli

Nagy Ervin: Ezt a kocsit együtt toljuk Magyar Péterrel – ő ezerrel, én pedig segítem

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 13:53

Magyar Péter csak néhány hónapja robbant be a közéletbe, Nagy Ervin viszont szinte a kezdetektől ott volt mellette, sokszor a színpadon is. A színész márciusban úgy fogalmazott, számára Magyar Péter testesíti meg azt, hogyan kell elhelyezkedni a magyar közéletben.

Magyar Péter első interjúja után Nagy Ervin úgy érezte, hogy amit ő 10-12 éve mond a barátainak arról, hogy milyen országot szeretne, azt valaki megfogalmazta. „Ugyanaz a témafelvetése, ugyanaz a világlátása, valahogy teljesen lefedte azt, amit gondolok Magyarország értékrendjéről, politikájáról” – mondta a színész a Reggeliben. Amikor Magyar egy közvetítőn keresztül megkereste, azonnal igent mondott.

Azóta ezt a kocsit együtt toljuk – ő ezerrel, én pedig ahol tudom, segítem

– összegzett Nagy Ervin, aki úgy érezte, nem tud már hova hátrálni, ugyanis minden megszólalása büntetőhadjáratot vont maga után a kormánymédiában. 

„Nem tudom olvastál-e híreket az elmúlt öt-hat évben, de már különböző tiltólistákon vagyok” – felelte Nádai Anikónak arra a kérdésére, hogy nem fél-e a politikai megtorlástól. Mint sorolta, a Filmalapból kitiltották, nem támogatják a filmeket, amikben szerepel, és bizonyos sajtóorgánumok nyomdafestéket nem tűrő módon bánnak vele. Hozzátette: 

Nem félek, nekem van három gyerekem, nem szeretném, ha ilyen típusú közéletben nevelkednének.

Borbély Alexandra, a színész felesége eleinte nehezen viselte férje politikai szerepvállalását, de mint Nagy Ervin elmondta, szerinte „benne is lett egy olyan ébredés, és a Péterben ő is lát egy olyan potenciált, ami miatt ebben örömmel tart velem”. A színész szerint egy közszereplőnek egyébként is kötelessége felszólalni a közjó érdekében, mert rájuk jobban figyelnek az emberek, és hozzátette:

A rendszerváltás idején, ha Cserhalmi Györgyöt hozom ide példának, felolvasni a tizenkét pontot menő volt. Egy kicsit elaludt a magyar értelmiség.

A Varga Judit bántalmazásával kapcsolatos hírekről Nagy Ervin azt gondolja, ezzel csak besározni próbálják Magyar Pétert. „Ha visszatekintünk erre húsz év múlva, azt látjuk majd, hogy ennyi energiát, ennyi lejárató cikket senkiről nem írtak az elmúlt időszakban – kilóg a lóláb, nem? És hogy mit lehet ezzel elérni? Köszönjük szépen, jól vagyunk, 30 százalékot lehet ezzel elérni” – mondta, hozzátéve, hogy persze ő sem volt ott Magyar Péter és Varga Judit nappalijában, de szerinte egy olyan sormintába illik bele ez a történet, ami kikezdi annak hitelességét.

Nemrég egy interjúban a színész azt mondta, szívesen vállalná egy kulturális minisztérium vezetését egy esetleges Magyar Péter-kormányban, a Reggeliben erről azt mondta: „a politikai titulusok, a pozíció, ezek engem nem érdekelnek, nem ezért vagyok a Péter mellett”. Nagy Ervin elmondása szerint nagyon károsnak tartja a filmes és színházi világban most uralkodó lövészárok-logikát, és egyébként is rengeteg problémát lát a kulturális szférában, amin szívesen javítana. Mint mondta:

Én ezért tenni akarok. Ha ez azzal jár, hogy pozíciót kell vállalni, akkor vállalni fogom, nem leszek álszerény, hogy »jaj, jaj, én távol akarom tartani magam a politikától« – ez nem igaz, vannak vízióim róla, ha ezt rója rám a sors, én ezt el fogom vállalni.

A fent visszanézhető interjúból kiderül még, hogy

  • mit szólt politikai szerepvállalásához a színészszakma,
  • mit gondol Magyar Péter ötkertes bulizásáról és az ottani összetűzésről szóló hírekről,
  • és hogy ad-e tanácsokat Magyar Péternek.

 

#Reggeli#rtl#nagy ervin#Videó#politika#magyar péter#ep-választás#kulturális miniszter#NER#kormányváltás

Címlapról ajánljuk