Reggeli

Ceglédi Zoltán szerint furcsa, hogy Magyar Péter pártépítés közben ül be az Európai Parlamentbe

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 10:00

Ceglédi Zoltán publicista szerint akárki is lesz a főpolgármester, az már biztos, hogy „ez a kutyakomédia” aláássa a legitimitását. 

Alig pár száz szavazat választotta el a június 9-i főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyt és Vitézy Dávidot, utóbbi kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelennek minősített szavazatokat. A végleges eredmény szerint hajszállal, de Karácsony nyert, azonban végül mindkét jelölt a Kúriához fordult. A Reggeli stúdiójában Ceglédi Zoltán politikai elemzővel vettük végig, mi lesz ezeknek az eljárásoknak a menete, milyen esélyekkel indulna a két jelölt egy esetleges megismételt választáson, és hogy áll össze a Fővárosi Közgyűlés. Emellett szóba került Magyar Péter EP-képviselősége is. 

Míg Vitézy csak két kerületben, Karácsony az egész városban új szavazás kiírását kéri a Kúriától – Ceglédi hangsúlyozta, hogy itt csak a szavazás megismétléséről van szó, új jelölt már nem indulhat el.

Az új jelölés [Karácsonynak] gondokat okozna, mert kiderült, hogy a fővárosban is az egyik legerősebb erő a Tisza Párt, ami nem állított jelöltet, de egy új választásnál már állítana

– mondta az elemző. Ő nem veszi túl komolyan Karácsony kérelmét, mert a hivatalban lévő polgármester a Kúriához benyújtott keresetéhez nem csatolt bizonyítékokat. Mindenesetre Ceglédi szerint ez a „kutyakomédia” aláássa a főpolgármesteri pozíció legitimitását, mint mondta, „erre azt lehet mondani, hogy ez egy kegyelemkettes”. Ha marad az eredmény, akkor Karácsony Gergely megkapja a közgyűlésbe ellenfélnek Vitézy Dávidot, aki minden bizonnyal sokszor fog erre a hajszálvékony különbségre hivatkozni.

A Kúria a kérdésben nyolc napon belül dönt, és ha új szavazást rendel el, akkor azt az eredeti választástól számított 30 napon belül kell megtartani. Ha viszont nem így dönt az igazságszolgáltatás legfelsőbb fóruma, Karácsony Gergelynek akkor is van lehetősége elérni, hogy új választás legyen – azzal, hogy lemond a következő mandátuma kezdetén – erre viszont Ceglédi kevés esélyt lát. Mindenesetre nem örül a főpolgármesteri poszt körüli huzavonának, mint mondta:

A demokrácia ünnepéből vakrepülés lett.

Vitézynek egyébként még mindig van matematikai esélye a győzelemre, ez a politológus szerint két esetben fordulhat elő: ha további szavazatokat vizsgálnak meg, és találnak még szavazatokat, vagy ha a kérelmének megfelelően megismétlik a IV. és VII. kerületben a választást, és ledolgozza hátrányát.

Ami viszont biztos Ceglédi szerint, az az, hogy Karácsonynak akkor sem lesz egyszerű dolga, ha hivatalosan is főpolgármester marad: a közgyűlésben van tíz fideszes, tíz tiszás képviselő, heten vannak Karácsony frakciójában, hárman Vitézyében, és még három kutyapártos is ott fog ülni. Egy ilyen összetételű testületen nagyon nehezen vihet át bármit is.

A teljes interjúból kiderül még, mit gondol Ceglédi

  • az MKKP XII. kerületi győzelméről és jó közgyűlési eredményéről,
  • Magyar Péter EP- vagy közgyűlési képviselőségéről tartott online szavazásáról,
  • a Tisza Párt jövőjéről.

 

#Reggeli#rtl#Videó#ceglédi zoltán#politikai elemző#önkormányzati választás#főpolgármester#jogorvoslat#kúria#karácsony gergely#vitézy dávid#magyar péter#fővárosi közgyűlés#európai parlament#választás#vélemény

Címlapról ajánljuk