Reggeli

Elemző: A Tisza Párt támogatói között sok a „katasztrófaturista”

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 13:10

Magyar Péter előtt kinyílt egy lehetőség az ellenzék válsága, valamint a kormány ügyei és a kegyelmi botrány miatt, amibe bele tudott sétálni, de vajon össze tudja-e tartani 2026-ig a pártjával szimpatizáló közösséget? A Reggeliben Bojár Ábel politológus, a 21 Kutatóközpont elemzője volt a vendégünk.

Fenntartható-e 2026-ig az a magas támogatottság, amit Magyar Péter és a Tisza Párt néhány hónap alatt elért? „Az a nagy rizikója most Magyar Péternek, hogy volt egy politikai ablak, lehetőség elsősorban az ellenzék válsága miatt, másodsorban a kormány ügyei, a kegyelmi botrány miatt, amibe bele tudott sétálni” – hangsúlyozta Bojár Ábel, a 21 Kutatóközpont elemzője. 

De ez nem jelenti azt, hogy kialakított volna egy érték- vagy érdekközösséget.

A politológus szerint a Tisza Párt támogatói között sok a „katasztrófaturista”, akik „megnézték ezt a lehetőséget, hogy legyen egy monolit alternatívája a hatalmi gépezetnek, és számoljunk le a sokszereplős, együttműködésre képtelen ellenzéki játéktérrel”. 

„Egy ilyen közösséget összetartani sokkal nehezebb, mint mondjuk a kormánypártnak a több évtizedre visszanyúló értékközösségét” – fogalmazott Bojár. Megszólíthatja-e Magyar Péter a balliberális oldal szavazóit? Milyen tanulságot vonnak le a közvélemény-kutatók a választásból? Mindez kiderül a fenti beszélgetésből. 

Nyitókép: REUTERS/Bernadett Szabo

#Reggeli#rtl#Videó#Belföld#politika#választás#ep-választás#önkormányzati választás#bojár ábel#21 kutatóközpont#politológus#magyar péter#tisza párt

Címlapról ajánljuk