Reggeli

Elemző: Politikai vérengzés történt

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 10:42

Ugyanannyian szavaztak a Fideszre, mint öt éve, mégis 7 százalékkal kevesebbet ért. A Momentum európai politikai értéke lenullázódott, a kutyapártos Kovács Gergelynek meg kell szoknia, hogy délelőtt ne aludjon, és Magyar Péter megkapta az esélyt, hogy Orbán Viktor igazi kihívója legyen – Nagy Attila Tibor politológussal a választási eredményeket elemeztük a Reggeliben.

A kegyelmi botrány, Magyar Péter és a háború vagy béke mozgósító hívószó is kellhetett ahhoz, hogy a vártnál nagyobb legyen a részvétel az európai parlamenti és önkormányzati választáson – magyarázta Nagy Attila Tibor politológus hétfőn a Reggeliben. 

A Fidesz 7 százalékot veszített az öt évvel ezelőtti eredményekhez képest, pedig nagyjából ugyanannyi, 1 millió 800 ezer körüli szavazatot kapott most is a kormánypárt. 

A viccpártnak indult Magyar Kétfarkú Kutya Párt „kicsit komolyabbá vált” az elemző szerint, már biztos, hogy Kovács Gergely, a párt elnöke lesz a XII. kerületi polgármestere, akinek Nagy Attila Tibor szerint meg kell szoknia, hogy délelőtt ne aludjon, hanem bemenjen a munkahelyére. 

„Politikai vérengzés történt tegnap este” – összegezte Nagy az eredményeket. Meglepte, hogy Donáth Anna nem mondott le, és Dobrev Klára vagy Gyurcsány Ferenc lemondásán sem csodálkozott volna a DK-nál. A Tisza Párt lett az ellenzék igazi vezető ereje, Magyar Péter megkapta az esélyt, hogy ő legyen Orbán Viktor igazi kihívója – tette hozzá.

Mit csinál jól Magyar Péter, és mit rosszul? A Jobbik is haldoklik? Újjáépítheti-e magát a Momentum, és milyen meglepetéseket hozott az önkormányzati választás? Nagy Attila Tibor elemzését a fenti videóban nézhetik meg. 

Nyitókép: Magyar Péter támogatói várják a választás eredményeit / REUTERS/Bernadett Szabo

#Reggeli#rtl#Videó#Belföld#politika#választás#ep-választás#önkormányzati választás#eredmények#nagy attila tibor#politológus#Európa#magyar péter

Címlapról ajánljuk