Reggeli

„Nincs olyan világcsendőr, aki irányítaná az eseményeket” – ezért veszélyes Irán és Izrael konfliktusa

rtl.hurtl.hu

2024. április 18. 10:02

Új szintre emelkedett Irán és Izrael konfliktusa. Miután Irán úgy értelmezte a damaszkuszi konzulátusa elleni támadást, mintha a zsidó állam a saját területükön támadta volna meg őket, nem maradtak adósak a válaszcsapással, és múlt szombaton előre bejelentett módon több mint 300 drónt és rakétát lőttek ki Izrael területére. Csicsmann László egyetemi tanár, Közel-Kelet-szakértő szerint nem az kérdés, hogy lesz-e válasz Izrael részéről, hanem hogy mikor lesz, és milyen következményekkel jár majd.

Április 1-jén Izrael Szíriában Irán konzulátusát támadta meg, 7 ember meghalt, köztük az iráni Iszlám Forradalmi Gárda tábornoka is. Ezzel új szintre emelkedett Izrael és Irán konfliktusa. Irán úgy értelmezte a konzulátus elleni támadást, mintha a saját területükön történt volna.

Csicsmann László Közel-Kelet-szakértő, a Corvinus Egyetem tanára szerint sem Iránnak, sem Izraelnek nem érdeke, hogy közvetlen háborús konfliktusba keveredjen, Irán támadása inkább az Izraelnek okozott pszichológiai sokk miatt jelentős.

Ráadásul Irán óriási fenyegetést jelent Izrael számára a nukleáris programja miatt. Bár a nemzetközi közösség aláírt 2015-ben egy megállapodást Iránnal, hogy korlátozzák a nukleáris fegyverkezést, a Trump-adminisztráció ebből kilépett 2018-ban, onnantól nincs ellenőrzés, nem tudjuk pontosan, hogy hol tart.

Ha valaki egyszer eléri azt a státuszt, hogy képes nukleáris fegyvert gyártani, azt már nem lehet megakadályozni. Most ezért is kényes a helyzet

– hangsúlyozta Csicsmann László.

Bár a G7 és EU is felsorakozott Izrael mögött, semelyik külső hatalom nem akar belekeveredni egy eszkalálódó közel-keleti konfliktusba. Csicsmann László úgy véli, nem az a kérdés, hogy lesz-e válasz Izrael részéről, csupán az, hogy mikor, és milyen következményekkel jár majd.

Jelenleg nincs olyan külső szereplő, aki képes lenne ezeket az államokat kibékíteni vagy közvetíteni közöttük. Washington nem ura a helyzetnek, Kína nem akarja átvenni az USA szerepét, Oroszország el van foglalva az ukrán háborúval. Csicsmann hozzátette:

Van egy átalakuló világ, amelyben az Egyesült Államok hanyatló szerepben van, nincs egy olyan világcsendőr, aki tudná irányítani az eseményeket, emiatt veszélyes

Hogy mennyi az esélye, hogy a konfliktus a közel-keleti térségen is túl terjed , és miért nem jön rosszul a válságban lévő Netanjahu-kormánynak az iráni fenyegetettség, kiderül a videóból.

 

#Reggeli#rtl#Videó#közel-kelet#irán#izrael#iráni-izraeli konfliktus#támadás#Csicsmann László

Címlapról ajánljuk