Reggeli

Falus András: Számos szörnyű betegség tűnt el a föld színéről a védőoltásoknak köszönhetően

rtl.hurtl.hu

2024. április 12. 10:27

Az emberek sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miért is fontos a védőoltás, illetve mi is az a vakcináció. Falus András immunológus elmagyarázta, miért fontos a védőoltás.

Falus András immunológus a védőoltások fontosságára hívta fel a figyelmet a Reggeliben.

Rásegítünk az immunitás hatásra, egy immunmemóriát hozzunk létre, készenléti állapotba hozzuk az immunrednszert, hogy még hatékonyabban reagáljon a fertőzésre

– mondta az immunológus a vakcinák működéséről. 

Falus András kiemelte: számos betegség tűnt el a föld színéről a védoltásoknak köszönhetően. Ilyen például a fekete himlő, ami nem válogatott, évezredeken át keserítette meg az emberiség életét. Vagy a járványos gyerekbénulás, amelynek áldozatai közül sokakat csak vastüdővel tudták életben tartani. (Nemrég hunyt el Paul Alexander, aki ugyancsak polio miatt került vastüdőbe, és 72 évig abban a szerkezetben élt.)

Az immunológus beszélt a nyájimmunitás fontosságáról. Ez a fogalom azt a társdalami környezetet jelöli, ami által azok az emberek is védettséget élveznek, aki betegségük miatt nem kaphatnak oltást. Ezt segíti elő, ha egy közösségben minél többen beadatják a vakcinát.

Nyitókép: pexels.com

 

#Reggeli#rtl#Videó#egészség#védőoltás#Falus András#immunológus#vakcina#oltás#oltásellenesek

Címlapról ajánljuk