Reggeli

Karsai Dániel testvére: Már nagyon nehéz minden perc

rtl.hurtl.hu

2024. március 19. 11:15

Karsai Dániel mellett mindig van szakképzett ápoló, már abban is segíteni kell neki, hogy balról jobbra forduljon. Orvosa szerint megjósolhatatlan, hogy mennyi ideje lehet hátra. Az életvégi döntés jogáért küzdő, gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász testvére, Karsai Péter beszélt bátyja állapotáról a Reggeliben.

Karsai Péternek ugyan nincs jogászi végzettsége, megbeszélték, hogy ha testvére nem éli meg a strasbourgi döntést, ő folytatja a harcot. „Mindenképpen tovább fogom vinni ezt az ügyet Dani után” – fogalmazott.

Karsai Péter azt mondta, ott állt a testvére mellett Kaposváron, amikor az orvos közölte a szörnyű diagnózist, és ezt soha nem fogja elfelejteni. Karsai Dániel orvosa szerint megjósolhatatlan, hogy mennyi ideje lehet hátra. 

Látjuk, érzékeljük, hogy Dani állapota folyamatosan romlik, de hogy ez milyen hosszú kifutású lesz, hogy ez a betegség stagnál, leáll egy kicsit, és hagy-e egy szusszanásnyi időt, nem lehet tudni

– fogalmazott Karsai Péter, hozzátéve: az biztos, hogy testvére az ALS-betegég egy rendkívül progresszív alfajában szenved.

Karsai Dániel mindennapjait szakképzett ápolók segítik, és van, hogy a testvére is ott alszik. Erős fájdalmai vannak, de van, amire nincs gyógyszer:

Már nagyon nehéz minden perc. Lehet tompítani gyógyszerekkel, de a legnagyobb fájdalom az, hogy már abban is segítség kell neki, hogy balról jobbra forduljon – erre nincs gyógyszer.

Karsai Péter a népszavazási kérelmükkel kapcsolatban bizakodó, és bár testvére álmában sem gondolta volna, hogy első posztjának ekkora hatása lesz, szerinte jó dolog, hogy nagyon széles társadalmi párbeszéd alakult ki az életvégi döntés kapcsán, és hogy „hosszú évek után végre valamiről tudunk beszélgetni pártállástól függetlenül”.

#Reggeli#rtl#Videó#Belföld#karsai dániel#Karsai Péter#als#alkotmányjogász#életvégi döntés#eutanázia

Címlapról ajánljuk