Reggeli

Kulisszatitkok a négy Oscar-díjas Szegény párák magyarországi forgatásáról

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 10:17

Tóth Mihály, az ORIGO Film Group marketingvezetője a Szegény párák című film forgatásának kulisszatitkairól mesélt. A film négy Oscar-díjat is bezsebelt, ebből az egyik magyar vonatkozású. A film magyar berendezője, Mihalek Zsuzsa és két brit kollégája nyerték a legjobb berendezésért járó Oscar-díjat.

Tóth Mihály arról beszélt, hogy a filmeknek van egy olyan szakaszuk, amit nem látunk a vásznon – ez az a nagyjából egy év, amíg minden a helyére kerül a forgatáshoz. A Szegény párák 13 hónapot töltött az ORIGO filmstúdióban. „2021 augusztusában volt a nagy pillanat, amikor minden kamera ott volt” – mondta Tóth.

Yorgosnak volt egy olyan elképzelése, hogy ezt úgy akarja leforgatni, mintha 1930-ban lennénk

– mondta Tóth Mihály a Szegény párák rendezője, Yorgos Lanthimos elképzeléseiről. A rendező mindent meg akart építeni, és a digitális technika helyett filmre akart forgatni. Végül a jelenetek 5 százaléka forgott valós környezetben, az összes többi épített díszletben játszódik – mondta Tóth.

A magyarok elismerése a filmiparban nem új történet. Korda Vince volt az első, aki 1941-ben átvette azt a díjat, amit most Mihalek Zsuzsa kapott meg. A 96. Oscar-díj nyerteseiről itt olvashat.  Tóth Mihály szerint korábban a magyarok Hollywoodba mentek filmet forgatni, mostanra a trend megfordult, és Hollywood jön Magyarországra filmet forgatni.

Az ORIGO filmstúdió marketingvezetője szerint két dolgot jelent, hogy Magyarországon Oscar-díjas filmet lehet gyártani: az egyik, hogy jó a rendszer, ami itt van, jó a technológia, infrastruktúra, a másik pedig, hogy a hazai stáb képes a hollywoodi szintet kiszolgálni.

A Szegény párák a covid időszakában készült itthon, ami nagy kihívás elé állította a filmgyártást. Újra ki kellett találni, hogyan kell filmet gyártani – mondta Tóth Mihály. Úgy tűnik, ez sikerült, hiszen ma több mint 20 ezer ember dolgozik Magyarországon a filmgyártásban.

Hogy hogyan alakul a magyar filmszakma bérezése, arról Tóth Mihály részletesen mesél a videóban, és megszólal Kemény Ildikó is, a Szegény párák producere, aki egyenesen a Vanity Fair partijáról, Oscar-szoborral a kezében jelentkezett be.

#Reggeli#rtl#Videó#film#oscar#szegény párák#poor things#kulissza#mihalek zsuzsa

Címlapról ajánljuk