Reggeli

Zacher Gábor: Az első lépés az orvosi marihuána bevezetése lenne

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 8:42

Zacher Gábor volt a Reggeli vendége. A toxikológus szerint előre sejthető volt, hogy Németországban legalizálják a kannabiszt, ám az szerinte ennél fontosabb, hogy Ukrajnában bevezették az orvosi marihuána legális használatát. Zacher sajnálja, hogy ez utóbbi kérdést az előző kormányzati ciklusban politikai alapon lesöpörték az asztalról. A toxikológus ugyanakkor jelenleg sokkal nagyobb problémának tartja az ország gyengélkedő mentális egészségét.

Április 1-jétől legális a kannabiszfogyasztás Németországban. Zacher Gábor toxikológus szerint Magyarország még messze van ettől,  megítélése szerint első lépésként az orvosi felhasználásra kellene engedélyezni a marihuánát.  (Cikkünk eredeti címében tévesen írtuk, hogy Zacher Gábor legalizálná a marihuánát Magyarországon.)

Megfelelő indikációban jól használható, de ez nem azt jelenti, hogy mindenre jó

– mondta a a toxikológus, aki második lépésként a marihuána dekriminalizálását tartja fontosnak, miután Magyarországon az évi nyolcezer kábítószeres ügynek a fele ezzel kapcsolatos, melyek közül nagyon sok csak arról szól, hogy valaki zsebében találnak egy minimális mennyiséget belőle.

Világnagy baromság, hogy a marihuána kapudrog lehet

– jegyezte meg Zacher, aki szerint ezt az egész kapudrog-elméletet el kellene felejteni, ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a marihuánafogyasztásnak is lehetnek veszélyei, ahogy természetesen létezik marihuánafüggőség is.

A toxikológus szerint ez a kérdés Magyarországon jelentősen túl van hájpolva, komolyabb probléma, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak veszélyes szerekhez például a kristályhoz, valamint egyre magasabb az öngyilkosok száma a kiskorúak körében.

#Reggeli#rtl#Videó#zacher gábor#kannabisz#orvosi marihuána#legalizálás#németország#egészség#Életmód

Címlapról ajánljuk