Reggeli

Nem csak a várólisták nőttek, sok beteget nem tájékoztatnak arról, hogy mennyit kell várniuk és az milyen következményekkel járhat

rtl.hurtl.hu

2024. január 10. 7:29

2023-ban cikksorozatban mutatta be az Átlátszó, hogy mit kell tudni a kórházi várólistákról, és milyen problémákkal szembesülnek azok a betegek, akik az állami egészségügyben várnak valamilyen műtétre. 

A kormány rendre több milliárd forintot különít el arra, hogy csökkenjek a várólisták, ezek azonban a nagyobb, komplexebb beavatkozásoknál nem történtek meg. Csípő- vagy térdprotézis operációnál akár fél- egyéves várólistával is lehet számolni.

Nyár óta romlott a helyzet, akkor 40 ezren várakoztak, tavaly novemberben már 48 ezren. Szopkó Zita újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon nagy területi eltérések vannak az országban, a Nyugat-Dunántúlon bizonyos műtéteknél kétszeres-háromszoros hosszúságúak a várólisták. További problémát jelent, hogy sok beteget nem tájékoztatnak arról, hogy mennyi ideig kell várniuk és hogy milyen következménye lehet annak, hogy várakozni kell.

#Reggeli#rtl#Videó#várólista#egészség#egészségügy#műtét

Címlapról ajánljuk