Reggeli

Végre egy jó hír: hasít a magyar mezőgazdaság, örülhetnek a vásárlók

rtl.hurtl.hu

2023. július 19. 9:47

Hiába a rekordhőség, a mezőgazdasági köszöni, jól van. A tavalyi év tragikus volt növénytermesztés szempontjából, az idei szezonban azonban átlag feletti csapadék esett, emiatt Magyarországon több terményből is rekordtermés várható. 

Paradox módon a mezőgazdaságnak nem árt a nagy meleg, főleg ha van elég csapadék és lehet öntözni.  Tavaly a növénytermesztés tragikus évet zárt, most pont a fordítottja történik, mindenből nagyon jó termés lesz. Átlag fölötti csapadék esett, ráadásul nagyon jó eloszlásban.

Ebben az évben szinte minden szántóföldi növény kiválóan teljesít. Repcéből rekordtermés lesz, napraforgóból is egészen jó várható, a kukorica pedig egészen csodálatos 

– mondta Raskó György agrárközgazdász a Reggeliben.

Ami a fogyasztóknak jó hír, hogy mindenből van elég mennyiség, így egy biztos, hogy nem lesz drágább.

A szakember emlékeztetett, hogy a  klímaváltozásnak vannak nyertesei és vesztesi. Míg Oroszországban és Kanadában folyamatosan növekszik a mezőgazdasági termelés, mert olyan, eddig hideg éghajlatú területeket is művelés alá lehet vonni, ahol eddig ez nem volt lehetséges, addig más területeken, például az Alföldön óriási az ingadozás. 

Ezeken a területeken sokkal intelligensebb vízgazdálkodásra van szükség, amihez olyan infrastruktúra szükséges, aminek a kiépítése évtizedes feladat.

 

#Reggeli#Videó#hőség#mezőgazdaság#raskó györgy#klímaváltozás

Címlapról ajánljuk