Reggeli

„A Yale-en az érettségi pontszámaimat már nem igazán nézik” – négy hosszú vizsgája lesz ma Szepesi Mórnak, akiért kapkodnak az amerikai egyetemek

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 7:56

Szepesi Mór több amerikai topegyetemre is felvételizett, ezek közül sok intézménybe fel is vették. A Yale, a Princeton és a Columbia is tett ajánlatot a magyar diáknak, ő végül az elsőt választotta. A héten még érettségizik, de szerencsére a felvételije már biztos. A Reggeliben mesélt arról, hogy érzi magát a vizsgák alatt, milyen volt a felvételi, és mi mindennel foglalkozik még a tanulás mellett.

Nekem ma négy hosszú érettségi vizsgám lesz, mert nemzetközi érettségit teszek le, ezek átlagban másfél órásak

– mondta mosolyogva Szepesi Mór a Reggeliben, alig egy órával a mai vizsgái előtt. Hozzátette, izgul, de nem azért, mert nagy lenne rajta a nyomás, hanem mert szeretne teljesíteni és magának bizonyítani.

Amerikában fog tanulni, ahol „a végső érettségi pontszámaimat már nem igazán nézik” – mondta, így ez a stresszfaktor sincs jelen az életében. 

Magam miatt próbálok jól érettségizni 

– hangsúlyozta.

Bár több elit amerikai egyetem is szerette volna a hallgatói között tudni, úgy döntött, a Yale-re fog menni, főleg azért, mert ott a közgazdaságtan nagyon erős. Nobel-díjas professzorok is oktatnak az egyetemen – emelte ki.

Milyen volt a felvételi?

Nagyon sok lépése volt, egy éve foglalkozom vele, ugyanis minden egyetemen több kör van 

– mesélte. Miután beadta a jelentkezését – amihez fogalmazásokat is csatolt arról, hogy miket szeret csinálni, milyen iskolán kívüli tevékenységeket végzett –, egy amerikai SAT-tesztet is megírt. Természetesen a tanulmányi átlag is fontos volt: a jegyeit is meg kellett adnia, és a tanárai is írtak ajánlást róla.

Nagyon sok óra munka volt benne.

Lényegében ez egy portfólió volt, nagyon át kellett gondolnia, úgy fogta fel az egészet, mint egy stratégiai játékot. A legtöbb intézményben, ahol tanulmányi ösztöndíjat adnak, Mór megkapta a támogatást, jelenleg is több nemzetközi és hazai ösztöndíj megpályázását tervezi.

Mindig is nagyon szerettem tanulni, új dolgokat felfedezni, a jövőben kutatásokban szeretnék részt venni, megtanulni valamit a világról, amit megosztok másokkal is 

– mondta.

A nagyon sikeres diákoknak sokszor teszik fel a kérdést: marad-e ideje másra is? Mór azt mesélte, nem szorult háttérbe sem a buli, sem a sport. „Minden pénteken elmentem a barátaimmal vacsorázni” – mondta, heti háromszor sportolt valamit az iskolában, most éppen nemzetközi softball-versenyre készül, ezeken felül heti kétszer-háromszor edzőterembe is volt ideje elmenni. Persze csak este hat után, ugyanis korábban nem ér haza az iskolából. Hozzátette, a sportot is szeretné folytatni majd az egyetemen.

#Reggeli#Videó#érettségi#Belföld#szepesi mór#továbbtanulás#külföldi továbbtanulás#egyetem#amerikai egyetem

Címlapról ajánljuk