Reggeli

Náluk a család munka – milyen lelki teherrel járhat beleszületni a brit királyi családba?

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 9:11

A pszichológus szerint a királyi család próbálja azt mutatni, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mások, de ez nyilvánvalóan nem így van.

„Híres ember gyerekének lenni nehezített terep” – kezdte a Reggeliben F. Takács István pszichológus. Híres szülők mellett nagyon nehéz lesz valami újat mutatniuk a gyerekeknek a környezet számára, amitől egyediek lesznek, ami róluk szól.

A királyi család esetében ehhez még az is hozzáadódik, hogy nem biztos, hogy a keretek erre egyáltalán lehetőséget adnak, hiszen az identitásukat az határozza meg, hogy az uralkodó családnak a tagjai. 

F. Takács István visszaemlékezett, hogy Vilmos és Harry herceg egy világ előtt kellett édesanyjukat gyászolják Diana temetésén a koporsó mögött, holott a gyász az emberek számára az egyik legintimebb pillanat.

A pszichológus úgy látja, a királyi család azt próbálja mutatni, hogy ugyanolyan emberek, mint bárki más, de Katalin és Vilmos mégiscsak egy trónörököst nevel, ami nem egy hétköznapi helyzet. 

„A gyerekek idegrendszere plasztikus, nagyon alkalmazkodóképes” – tette hozzá, de azt akár Erzsébet esetében is láthattuk, hányszor került ellentétbe a személyes identitás, és az, amit a családi indentitás megkövetel.

Esetükben ugyanis a család egy munka, egy pozíció, ami más viselkedéssel jár, mint egy hétköznapi értelemben vett családnál – összegzett F. Takács István.

#Reggeli#Videó#Életmód#brit királyi család#pszichológus#önkifejezés#identitás#F. Takács István

Címlapról ajánljuk