Reggeli

Pető Attila: Láttam, hogy az engem abuzáló pap ugyanúgy fiatalokat táboroztat és foglalkoztat

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 8:09

Nehéz azzal mit kezdenie, hogy a másodfokú ítélet szerint ő a zaklató – mondta Pető Attila a Reggeliben. 

Pető Attilát 13 éves korában molesztálta egy pap, majd idővel névvel-arccal felvállalta a történetét. 2003-ban jelezte először az egyházi személyeknek a molesztálást, de a zaklatóját csak 13 év múlva 2016-ban tiltották el a papi hivatástól.

Itt azonban még nincs vége a kálváriának. Február elején jogerős ítélet született Pető Attila ellen, miszerint zaklatta az egyház tagjait, amiért válaszokat szeretett volna kapni, hogy miként járnak el az ő zaklatási ügyében.

A húsz éve húzódó ügy kapcsán Pető Attila a Reggeliben megjegyezte: sosem akarta feladni a küzdelmet, de elgondolkodott már rajta. Motiválja, hogy megvédjen más gyerekeket, fiatalokat, fontos lenne, hogy merjünk beszélni a zaklatásokról.

Mi a Helsinki Bizottságnál azért álltunk mellé, mert itt egy kisembernek az igazságért folytatott küzdelméről van szó szemben egy óriási konglomerátummal, ami nem nyitott, nem segített, hanem retorziós lépéseket tett

– fűzte hozzá Pető Attila ügyvédje, dr. Iványi Borbála.

Bár gyerekkorában molesztálták, jogerősen mégis őt ítélték el zaklatás miatt azért, ahogy válaszokat szeretett volna kapni. „Másodfokon jogerősen elítéltek, hogy én zaklató vagyok – nehéz ezzel mit kezdeni” – mondta Pető, aki ugyanakkor azt gondolja, bár valóban nagyon szerencsétlen üzenet ez a bíróság részéről, lehet, hogy nem is a bíróságon, hanem a társadalom felé kell megnyerniük ezt az ügyet.

Pető Attila először 2003-ban tett bejelentést zaklatója ellen. 

„Akkor még fiatal srác voltam, a szüleimnek nem mertem elmondani, egyedül mentem fel a palotába. Utána nem történt semmi, nem vizsgálták ki, nem készítettek jegyzőköynvet. Eltelt 13 év, próbáltam feldolgozni a velem történteket, nem mertem utánamenni, majd felnőtt fiatal bátor emberként döntöttem úgy, hogy miközben láttam, hogy az engem abuzáló pap ugyanúgy fiatalokat táboroztat és foglalkoztat, hogy nem hagyom annyiban” – fogalmazott.

Az viszont nem kérdés, hogy a hite megmaradt, hangsúlyozta. „Nekem fontos az egyházam, csak fontos lenne, hogy ők megfelelően kommunikáljanak, hogy ezek a vizsgálatok transzparens módon történjenek”. 

A mi társadalmunk nincs arra edukálva, hogy merjünk ezekről a bántalmazásokról beszélni, teljesen függetlenül attól, hogy egyházon belül, sportegyesületben vagy családon belül történik 

– összegzett Pető, kitérve arra is, hogy milyen fontos Hodász András kiállása is.

Hodász András nemrég a Telexnek árult el részleteket arról, hogyan zaklatta szexuálisan gyerekkorában egy pap. 

 

#Reggeli#Videó#Belföld#Pető Attila#szexuális zaklatás#molesztálás#papok#egyház#helsinki bizottság#ítélet#bíróság

Címlapról ajánljuk