Reggeli

„Nagyon nagy a baj, de még a kezünkben van a kormány” – nincs visszaút, már csak radikális változásokkal kerülhetjük el a klímakatasztrófát

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 8:42

Visszaút már nincs, de ezen a ponton még meg tudnánk állítani az éghajlatváltozást.

Európában a felmelegedés üteme meghaladja a globális átlagot. Az éghajlatváltozás folyamatban van, és a jövőben még intenzívebbé vállhat. 

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU professzora szerint visszaút már nincs, de ezen a szinten az emberiség még meg tudná állítani az éghajlatváltozást, mondta a Reggeliben. 

Bár szomorú, hogy nincsenek telek, és nem lehet hóembert építeni, azzal, ami most van, még tovább lehet élni. Viszont, ha továbbra sem változtatunk radikálisan, az évszázad második felében nagyon-nagyon rossz lesz itt az élet

– jelentette ki.

Szerinte eljöhet az az idő, amikor három és fél milliárd ember élettere válik lakhatatlanná, és nem tudja, hogyan élné túl a civilizáció, ha ezek a tömegek útra kelnének, ha „már pár ezer, tízezer migránstól is pánikolunk”.

Ki és miben változtathat?

Ürge-Vorsatz Diána szerint fontos lenne megérteni, hogy a nagy cégek szennyezései rajtunk múlnak. „Nagyon nagy a baj, de még a kezünkben van a kormány” – nyomatékosított.

Nemcsak a szennyezést kell hogy visszafogják a cégek, hanem az üzleti modelljeiket is újra kellene gondolniuk. Ma a vásárlókat marketingüzenetekkel bombázzák, hogy minél többet fogyasszanak, amire valójában nincs is szükségük. 

A fizikus szerint azzal is teszünk valamit, ha minél többször beszélünk a globális felmelegedés problémájáról, mert 

csak akkor fogunk lépni, ha megértjük, hogy nagy a baj. 

Ürge-Vorsatz Diána szerint minél több fiatalnak kellene vezető pozícióba kerülnie, mert ők érzik igazán a bőrükön a klímaváltozást, az ő jövőjük forog a kockán.

#Reggeli#Videó#Tudomány-Tech#globális felmelegedés#klímakatasztrófa#ürge-vorsatz diána#ceu

Címlapról ajánljuk