Reggeli

Sosem látott helyzetet hozott a válság a magyar ingatlanpiacon: ugyanannyi a reménybeli lakásbérlő, mint a vásárló

rtl.hurtl.hu

2023. január 10. 8:14

Az elmúlt években megszokott pezsgő ingatlanpiac a válság hatására már most jelentősen megváltozott. Megnőttek a hitelkamatok, az energiaárak, az emberek sokkal bizonytalanabbnak érzik a jövőjüket, ezért megfogyatkoztak a vevők, ami komoly hatással van az árakra. Ősz óta ugyanannyian érdeklődnek eladó és kiadó lakások iránt, ez pedig egészen különleges helyzet Magyarországon.

Az ingatlanpiacon általában nem egyik napról a másikra történnek változások, de most kis túlzással szinte azonnal éreztette a hatását az energiaárak és a hitelkamatok megugrása, az általános válsághangulat és bizonytalanság. De vajon mire számíthatunk 2023-ban? A Reggeliben Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője vázolta fel a kilátásokat.

Míg korábban a lakosság pénzügyi mozgásterének meghatározásakor elég volt megfigyelni a hitelkamatokat, a jövedelmeket vagy a munkanélküliséget, most olyan tényezőket is figyelembe kell venni, amire kevés ráhatásunk van, például hogy hogy alakulnak a politikai-katonai konfliktusok vagy az energiaárak – ismertette.

A gazdasági szakértő szerint az elmúlt időszakban éves szinten 20-25 százalékkal drágultak az ingatlanárak. 

Most viszont az a tendencia, hogy sok az eladó lakás, de kevesebb a vevő, ez pedig hatással lesz az árakra is.

Eddig az is jellemző volt, hogy mindenki egy kicsit drágábban akarta eladni a saját lakását, mint más, most azonban ez is megváltozott. 

„Amikor az eladók azt látják, hogy nagyon nehezen mennek el az ingatlanok, akkor mindenki inkább a biztonságra törekszik, és inkább annyiért hirdeti meg, mint a szomszédja, de legalább legyen egy vevő, aki fölhívja” – magyarázta Balogh László.

Szeptemberben már megállt a drágulás, azóta stagnálnak az árak, előbb-utóbb pedig árcsökkenés is lesz, a legnépszerűbb, mindig kelendő kategóriák kivételével. Ezért aztán a szakértő szerint idén az jár jól, aki vásárolni tud, mert javul az alkupozíciója.  

A magyar társadalomra jellemző, hogy inkább saját tulajdonú ingatlant vásárol, de amikor sokkal nehezebb hitelt kapni, sokkal többen mennek a bérlemények irányába. 

Ősz óta az a tendencia, hogy fej-fej mellett van az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt, ilyen pedig nem volt még Magyarországon

– jegyezte meg a Balogh László. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Reggeli#Videó#Gazdaság#ingatlanok#lakásvásárlás#ingatlanpiac

Címlapról ajánljuk