Reggeli

Törley Katalin: Kollégáim nem a sztrájknak, hanem a hatalom abuzív viselkedésének estek áldozatul

rtl.hurtl.hu

2022. december 1. 8:27

Újabb nyolc tanárt bocsátottak el szerdán polgári engedetlenség miatt a budapesti Eötvös, Karinthy és Vörösmarty gimnáziumokból. Sorstársuk, a Kölcseyből kirúgott Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője volt a Reggeli vendége.

December elsejei hatállyal, rendkívüli felmentéssel szüntették meg tankerületi igazgatók három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának a közalkalmazotti jogviszonyát. A Belügyminisztérium közleménye szerint olyan tanárokról van szó, akiket korábban már figyelmeztettek, hogy kirúghatják őket, ha bármilyen okból megtagadják a munkavégzést.

Ezek az emberek nem csináltak mást, mint kiálltak a szakmai méltóságukért

– mondta Törley Katalin a Reggeliben. A Tanítanék Mozgalom vezetőjét még ősszel rúgták ki polgári engedetlenség miatt a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Elbocsátása óta azzal is foglalkozik, hogy a Helsinki Bizottság ügyvédeivel bíróságra vigyék az ügyet. Akkor szeretne visszatérni a tanításhoz saját iskolájában, amikor azt a bíróság kimondja, addig is a Tanítanék Mozgalom vezetőjeként segíti pedagógustársai ügyét, több száz diákkal és szülővel együtt.

A diákok most nagyon dühösek, és kétségbe vannak esve, hogy bármelyik pillanatban elveszíthetik azokat az embereket, akik a biztonságot és a tudást jelentik a számukra 

– mondta Törley, aki biztos abban, hogy a tanulók az esetleges retorziók után is folytatják a  szerda esti tüntetésen kihirdetett ülősztrájkot.

A kormány a kirúgások kapcsán állítja, hogy „a diákok érdekeit helyezi mindenek elé”. Szerintük az oktatás javításáért küzdő, polgári engedetlenséghez folyamodó pedagógusok a diákok tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását korlátozzák.

A Belügyminisztérium a diákok érdekeire hivatkozva a tankerületeken keresztül további 24 tiltakozó tanárt fenyegetett meg kirúgással.

Hazug dolog arra hivatkozni, hogy a gyerekek érdekében történt

 – reagált erre Törley Katalin. Szerinte pótolhatatlan pedagógusokat távolít el a kormány, köztük vannak olyan osztályfőnökök is, akik érettségire készítik fel a tanulókat, de a szerdán kirúgottak között voltak fiatal tanárok is, akiket inkább meg kéne becsülni, mint kirúgni – tette hozzá a Tanítanék Mozgalom vezetője. Úgy látja, kollégái „nem a sztrájknak, hanem a hatalom abuzív viselkedésének estek áldozatul”.

A Belügyminisztérium folytatja a tiltakozó tanárok fenyegetését, azt írják: álláspontjuk megingathatatlan, következetesen jártak és járnak el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben.

Törley Katalin abban bízik, hogy a mai naptól kezdve több száz tanár leteszi a munkát szolidaritásból azokkal, akiket tavaly elbocsájtottak.

#Reggeli#Videó#oktatás#törley katalin#Polgári engedetlenség#kirúgás#tanárok#pedagógusok

Címlapról ajánljuk