Reggeli

„Most átütöttünk egy falat a kormány irányában is – erre jöttek ezek a brutális retorziók”

rtl.hurtl.hu

2022. október 21. 11:05

A tiltakozó pedagógusok, diákok és szülők annyit már elértek, hogy nem folytatódnak az elbocsátások, és pénzügyi ígérgetésbe kezdett a kormány. Ennél azonban jóval több kell – mondta a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott Törley Katalin.  A rendkívüli felmondást bíróságon támadják meg, úgy gondolja, fog ő még tanítani a Kölcseyben. Interjú.

A tanárok tiltakozási hulláma lassan egy éve tart. Pénteken a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból 23 év után rendkívüli felmondással elbocsátott franciatanár, Törley Katalin volt a Reggeli vendége. 

Hat és fél éve dolgozik a Tanítanék Mozgalomban, ilyen példátlan összefogást eddig nem tapasztalt, még sosem érezte ilyen erősnek a társadalom támogatását.

Most átütöttünk egy falat a kormány irányában is – erre jöttek ezek a brutális retorziók.

Elértünk valamit az állampolgárok sokaságával is” – tette hozzá Törley, akit a polgári engedetlenségben való részvétel miatt rúgtak ki a Kölcseyből.

Úgy gondolja, már az is hatalmas eredmény, hogy most nem folytatódnak a kirúgások, illetve az is bizakodásra ad okot, hogy tavasz óta a diákok mögött ott vannak a szülők is, akik ugyanúgy kiállnak egy jobb oktatási rendszerért. Mint mondta, a polgári engedetlenség hatására a kormány elkezdett ígérgetni, de csak pénzügyi ígéreteket tesznek – abból is gyengét,

ezzel redukálják a mozgalmukat egyfajta bérkérdésre, pedig az egész oktatási rendszer gyökeres átalakulásra szorul.

A sztrájkjog visszaállítása és a bérrendezés csak egy a követelések közül” – mondta Törley. 

Az elavult oktatási rendszert szerinte úgy lehetne véglegesen felszámolni, ha lenne idő megtanítani a diákokat a kritikus gondolkodásra, a csapatmunka fontosságára. Emellett az oktatási rendszer feladata lenne a diákok közti egyenlőtlenségeket kiegyenlíteni, de a jelenlegi rendszer csak súlyosbítja azokat.

Elmondta, elbocsátása után is folytatja a tiltakozást a sztrájkjog visszaállításáért, a pedagógusok munkakörülményeinek javításáért, egy jobb, emberségesebb oktatási rendszerért és a diákjaiért, akiktől a mai napig rengeteg szívmelengető üzenetet kap.

Értik, és igazat adnak, mellettünk vannak, és sírnak a nyakamban

– mondta meghatódva a diákok szolidaritásáról. Nagyon megviselte, hogy ilyen módon kellett elválnia szeretett tanítványaitól, nem véletlenül maradt 23 évig a közoktatásban. „Azt hiszem, általánosságban mondhatom, hogy jól tanítottam, és szerettem is” – fogalmazott.

Törley szerint nagyon nehéz helyzetben vannak most a diákok, hiszen a szomszédban háború dúl, klímaválság van, a tanulók átvészeltek a covid kétéves időszakát, és az a hely, ahol eddig biztonságban érezték magukat, kezd rájuk omlani, azok a személyek pedig, akikben megbízhattak, hirtelen eltűnnek az életükből.

Törley Katalin az elbocsátása óta azzal is foglalkozik, hogy a Helsinki Bizottság ügyvédeivel bíróságra vigyék az ügyet. Alsó hangon akár két évig is eltarthat, mire eljuthatnak egy másodfokú ítéletig, különösen, hogy ilyen ügyre eddig még nem volt precedens a magyar bírósági gyakorlatban. Ha ott nem nyernek, akkor az európai bírósághoz fordulnak. Mint mondta:

tanítani fogok az én iskolámban, amikor ezt a bíróság kimondja.

 

#Reggeli#Videó#oktatás#törley katalin#kölcsey ferenc gimnázium#tanítanék mozgalom#Belföld#ma#pedagógusok#interjú

Címlapról ajánljuk