Reggeli

„Szegénységet vállal az, aki ma pedagógusnak megy” – messze elmarad az átlagbértől egy pályakezdő tanár fizetése

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 8:50

Pénteken a XV. kerület összes óvodája zárva lesz. 400 óvodapedagógus lép sztrájkba, és követel változást és béremelést. Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a tiltakozási hullám azért indult, mert a kormány kiüresítette a sztrájkot és a pedagógusoknak nincs más eszközük, mint vállalva a retorziókat, polgári engedetlenségi akciókba kezdeni. A bérrendezés szerinte szükséges, de nem elégséges ahhoz, hogy megszűnjenek az oktatás legégetőbb problémái.

Teljes a káosz – így válaszolt Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arra a kérdésre, hogy sztrájk vagy polgári engedetlenség várható pénteken a XV. kerületi óvodákban. A pedagóusoknak szinte lehetelten sztrájkolni. Az órák felét meg kell tartani, a gyerekeknek felügyeletet kell biztosítani, sőt az érettségi tárgyak esetében az összes órát le kell adni. 

Szabó úgy véli, a kormány teljesen kiüresítette a sztrájkjogot, ez indította el a mostani tiltakozás-sorozatot, amelyben már a pedagógusok mellett a szülők és a diákok is részt vesznek.

Pénteken az összes XV. kerületi óvoda zárva lesz, és a szülőknek meg kell oldaniuk a gyerekük elhelyezését. A PSZ elnöke bátor tettnek nevezte a kiállást, korábban nem volt ilyen, hogy egy teljes kerület bezárjon. Ez a hullám pedig szerinte tovább fog terjedni.

Itt van a nagy bűne a kormánynak, ha a sztrájkot engedte volna, teljesen szabályosan folyhatna a véleménynyilvánítás, így viszont kitolja egy polgári engedetlenségbe

– fejtette ki véleményét Szabó, aki szerint a kollégák olyan mértékben elkeseredettek és eszköztelenek, hogy már mindent vállalnak. Azzal is számolnak, hogy esetleg elbocsátják őket. Ez olyan fájdalmas segélykiáltás, aminek már mindenkinek el kellene érnie az ingerküszöbét.

Bruttó 312 ezret keres egy pályakezdő pedagógus, és 14 évig ennyi a bére. Szegénységet vállal az, aki ma pedagógusnak megy

– tette hozzá. A KSH adatai szerint az átlagkereset Magyarországon 2022 első félévében bruttó 505 ezer forint volt, vagyis majdnem 200 ezer forinttal több, mint amennyit egy tanár hazavisz.

A PSZ elnöke szerint jelenleg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből és ez a szám minden évben tovább nő. Volt olyan tantestület, ahol a tanév végén 5 pedagógus mondott fel.

A hiányzó tanárokat helyettesíteni kell, ez pedig óriási munkaterhet ró a még pályán lévőkre.

Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy egy énektanár tanítja-e a fizikát-kémiát. Főleg annak a diáknak nem, aki orvosi egyetemre készül

– vetette fel a PSZ elnöke, aki szerint a béremelés szükséges, de nem elégséges, jelentős átalakítás kell az oktatásban.

Míg a nagyvárosi szülők megengedhetik maguknak, hogy magántanárhoz járassák a gyerekeiket, addig erre a hátrányos helyzetű településeken nincs lehetőség. Szabó szerint nem az uniós pénzekre kell várni, a kormánynak ugyanis kötelessége az oktatás finanszírozása.

Úgy tapasztalja, most már a családok is a bőrükön érzik a helyzet tarthatatlanságát, emiatt vannak olyan sokan az utcákon. A PSZ a magyar közoktatás napjára újabb akciót hirdet, november 26-án, országos tüntetést tartanak. Erre pedig nemcsak a szülőket és diákokat, hanem a gazdasági szereplőket is várják.

Az autógyáraknak, a vegyiparnak is érdeke, hogy támogassák a pedagógusokat, hiszen nekik is fontos, hogy minőségi munkaerőt kapjanak. Ez most nem biztosított

– mondta a szakértő.

#Reggeli#Videó#oktatás#PSZ#szabó zsuzsanna#sztrájk#Polgári engedetlenség

Címlapról ajánljuk