Gianni a brutális inflációról: Hatalmas átalakulásban van a világ, de az embernek meg kell tanulnia alkalmazkodni
2022. augusztus 18. 12:16
Nem kímélte az éttermeteket sem a mostani gazdasági helyzet. Gianni Annoni étterem-tulajdonos azt mondta, alig heverték ki a covidot, most a magas alapanyag- és energia árakkal kell megküzdeniük.
Sok oldalról jött a támadás. Előbb a covid, aztán a háború, ami még nagyobb károkat okoz.
– mondta Gianni Annoni étterem-tulajdonos a Reggeliben. Szerinte óriási gond az idei aszály is, az elapadt folyók és az eddig nem ismert kártevő rovarok megjelenése a mezőgazdaságban.
Vannak olyan alapanyagok, amik akár 50-100 százalékkal drágultak, például a csirkemell, de nagyon látványosan felment a zöldségek ára is.
Extrém módon nőtt a vöröshúsok ára, például a bélszín 100 százalékkal emelkedett, erre mondhatjuk, hogy drága árucikk, de ugyanígy megdrágultak a zöldségek is, például a répa vagy a krumpli
– mondta Gianni, aki szerint a helyzetet tovább nehezíti a gyenge forint, ami minden külföldről jövő árut még tovább drágít.
Azt mondta, a jó minőségű alapanyagokból nem engednek, de éppen emiatt az éttermek kénytelenek árat emelni.
Ne gondoljuk, hogy a nem minőségi alapanyag majd olcsóbb lesz, azt is nagyon drágán fogják eladni, és innentől minden össze fog mosódni
– hangsúlyozta Gianni.
Úgy véli, hatalmas átalakulásban van a világ, de az embernek meg kell tanulnia ehhez alkalmazkodni. Szerinte a mostani válság rávilágíthat arra is, hogy mennyire pazarló módon éltek eddig az emberek, és lehetőséget kaphatunk arra, hogy ezen változtassunk.