Reggeli

Szegedi Fecsó a terézvárosi tetőomlásról: Nagyon súlyos emberi mulasztás kell ahhoz, hogy ilyen tragédia megtörténjen

rtl.hurtl.hu

2022. június 30. 12:30

Súlyos tragédia történt a hét elején, amikor a VI. kerületben lezuhant egy ház tetőszerkezete és embereket is eltalált a törmelék. Hogy mi lehetett az ok, ami ide vezetett, arról Szegedi Fecsó és Gaál Zoltán munkavédelmi mérnökökkel beszélgettünk. Szerintük nagyon sok beruházó a munkavédelmen próbál spórolni.

Leomlott egy ház tetőszerkezete Budapest belvárosában, a VI. kerületi Aradi utca és Jókai utca sarkán. A balesetben egy fiatal nő életveszélyesen megsérült.

Szegedi Fecsó – aki a Nyerő Párosban Vasvári Viviennel versenyzett – munkavédelmi mérnök is, a Reggeliben pedig arról beszélt, gyakran előfordul, hogy 

a rossz állapotban lévő belvárosi társasházaknak nincs pénzük a felújításra, ezért megállapodást kötnek egy beruházóval, aki a munkálatokért cserébe megkapja a tetőteret, amit beépít, és új lakásokat alakít ki.

Mint mondta, ez „úgy indul, hogy a tetőteret le kell bontani, ott lesz egy üres terület, és azt építik újjá. 

Itt a bontási munkálatokat végezték, és nem tették meg azokat az intézkedéseket, amik megóvják mind a dolgozókat, mind a járókelőket.

 

Fecsó szerint a biztonság érdekében védőtetőt kellett volna kialakítani az épület körül, vagy ha erre nincs pénz, mert spórolni akarnak, akkor veszélyzónát kijelölni. „Rengeteg előírás van, nem tudom, hogy itt konkrétan mi hiányzott, de az látható, hogy az épület körül nincs védőtető.”

Gaál Zoltán munkavédelmi mérnök tapasztalata szerint az ilyen tragédiával végződő esetek hátterében szinte mindig emberi mulasztás vagy hanyagság áll.

Fecsó szerint sokan hivatkoznak a pénzre, de a nap végén a munkavédelem „kerekítési hiba” egy ilyen építkezésnél. Úgy véli, nagyon súlyos emberi mulasztás kell ahhoz, hogy ilyen tragédia megtörténjen.

Ráadásul ennek a háznak a tetőszerkezete már korábban is kigyulladt, felelőtlenség volt, gyúlékony anyagokat felvinni a tetőre. A fa tetőszerkezet, ami a homlokzatot tartja, nagyon könnyen meggyengülhetett – vetette fel Gaál.

Fecsó azt reméli, ezután az eset után a vállalkozók is észbe kapnak. Sokan ugyanis a munkavédelmen akarnak spórolni, viszont ha történik egy ilyen tragédia, abban a cégvezetők nemcsak anyagilag mennek tönkre, de emberileg is megnyomorodnak.

Öt évig voltam a legnagyobb építőipari cég munkavédelmi vezetője. Voltam kint halálos munkabaleseteknél, segítettem tűzoltóknak kiemelni a hullát a munkagödörből, és ott látja az ember, hogy a cégvezető teljesen tönkremegy ebben lelkileg

 – tette hozzá Fecsó, aki szerint a teljes beruházáshoz képest pár százalékos költség a munkavédelem költsége. Ez az, amit nem szabad megspórolni, mert emberéletek múlhatnak rajta.

 

#Reggeli#RTL Klub#szegedi fecsó#baleset#beomlott tető#jókai utca

Címlapról ajánljuk