Reggeli

Zacher Gábor: Marketingszempontból zseniális ötlet, ezért olyan káros az Elf Bar

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 9:04

Zacher Gábor toxikológus a gyerekek, akár 10-12 évesek között terjedő új divatról, az Elf Barról és hatásairól beszélt a Reggeliben.

 

A toxikológus az új hevítőrúd egyik legnagyobb veszélyét abban látja, hogy már az egészen fiatalok, a 10-12 éves korosztály körében is hódít. A statisztikák szerint pedig körülbelül 10 ezer gyerek dohányzik ma Magyarországon.

Láttunk már dohányzó 10-12 évest, de ez most valahogy sokkal népszerűbb lett, mint a hagyományos cigaretták. Nem beszélve arról, hogy itt egy olyan új technikáról van szó, ami nem is annyira új, viszont még nem tudjuk pontosan, hogy mi van benne.


A színes, vidám megjelenésű nikotinos, vagy mentes rudak különböző édes ízekben kaphatóak. A látszat azonban ne tévesszen meg senkit, egy nikotinos 1500 slukkos Elf Bar 30-40 szál cigarettának felel meg.

Zacher Gábor szerint bár a fiatalok között lett nagy divat, a felnőtteknél is megvan a veszélye, hogy egy alapvetően nem dohányzó rászokjon, hiszen a belélegzett füst (pontosabban vízgőz) édes, és illata is kellemes.  

A klasszikus dohányzásnál volt egy jó mondatunk: büdös leszel tőle. Itt nincs.


Bár Magyarországon az árusítása illegális, akár 500 millió forint bírságot is kiszabhatnak az értékesítéséért, Szlovákiában, vagy az online webshopokon bárki könnyedén beszerezheti.

Lehet erőszakkal odamenni, rájuk csapni, hogy 500 millió forint és börtönbe zárunk, meg felnégyelünk, meg kalodába zárunk. De nem ez lenne valójában a megoldás.


A szakértő szerint körülbelül 10 év kell ahhoz, hogy meg lehessen mondani, milyen hatása van ennek az új eszköznek. Szerinte 

a klasszikus cigarettánál kevésbé lehet ártalmas, de biztos, hogy nem nulla, hanem van ártalmi fokozata.

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Belföld#dohányzás#zacher gábor#elf bar#toxikológus#manórúd#gyerekek

Címlapról ajánljuk