Reggeli

„Ez nem csak az én történetem” – édesanyja alkoholizmusáról vallott Csemer Bogi

rtl.hurtl.hu

2022. június 10. 11:26

Csemer Boglárka énekesnő nemrég vállalta fel a nyilvánosság előtt, hogy alkoholproblémákkal küzdő édesanya mellett nőtt fel. A Reggeliben azt mondta, 10 év terápiás munka kellett hozzá, hogy beszélni tudjon a traumáról. Azt reméli, hogy története elmesélésével segíthet másokon.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte évente 3,3 millióan halnak meg az alkoholizmus káros hatásai következtében. Hazánkban pedig minden ötödik ember alkoholproblémákkal küzd. Az alkoholizmustól azonban nemcsak az adott ember, hanem a család, a gyerekek is szenvednek.

Csemer Boglárka, Boggie a Reggeliben arról beszélt, hogy már egészen kicsi korában érzékelte: valami gond van az anyukájával, de csak kisiskolás korában realizálódott benne, hogy édesanyja alkoholproblémákkal küzd.

Szerencséjére édesapja mindig ott volt neki, és nem csinált tabut anyukája függőségéből, bár szerinte nem is lett volna értelme, mert a gyerekek pontosan tudják, mi történik körülöttük.

Ha valamit megtanultam a gyerekkoromból, az az, hogy nem mismásolok, mert tudom, hogy a gyerekek mindent tudnak.


Azt mesélte, nővérével ellentétben, aki folyamatosan vitatkozott édesanyjukkal, ő inkább bezárkózott. A tanulásra koncentrált, a könyvekbe és a zenébe menekült. Mentőövet jelentett neki az iskola, ahol maga mögött tudta hagyni az otthoni problémákat.

Az volt a túlélési stratégiám, hogy kizártam a külvilágot.


A történtek feldolgozásával akkor kezdett el foglalkozni, amikor édesapja tragikusan korán, 47 éves korában meghalt, hiszen az énekesnő életében ő jelentette a stabilitást. Szakembertől kért segítséget, és 10 év terápiás munka után végre képes beszélni a történtekről, de még most, a Reggeliben sem volt könnyű.

Annyira izgultam, hogy ide jövök, hogy értelmesen beszéljek erről.


A múlt év decemberi TedX előadása után nagyon sokan keresték meg, akik hozzá hasonlóan alkoholproblémákkal küzdő szülő mellett nőttek fel. Ekkor jött rá:

Ez nem csak az én történetem.


Ezért is reméli, hogy azzal, hogy kiállt a nyilvánosság elé, erőt ad sorstársainak, hogy képesek legyenek túllépni gyermekkori traumájukon.

Nemrég a Házon kívül foglalkozott behatóan az alkoholista szülők mellett felnőtt gyerekek problémájával:

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Életmód#gyerekkor#alkoholizmus#csemer boglárka#boggie#énekesnő#édesanya#család

Címlapról ajánljuk