Reggeli

Erős Antónia: 10 éven belül nem lesz olyan óvoda vagy iskola, ahol nem lesz legalább egy cukorbeteg gyermek

rtl.hurtl.hu

2022. május 13. 9:45

Hogyan kell vércukrot mérni, melyek a rosszullét jelei egy cukorbeteg gyereknél, hogyan adják be az inzulint: ilyen és ehhez hasonló gyakorlati tudást kapnak a DiabMentor továbbképzésen azok a pedagógusok, akik segítik az óvodákban és az iskolákban az érintett gyerekeket tavaly ősz óta.

Az Oktatási Hivatal felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakemberei állították össze az elméleti és a gyakorlati tananyagot, és készítik fel a pedagógusokat a DiabMentor állomásain. Az eddigi DiabMentor képzéseken csaknem hatezren vettek részt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány nyolc éve foglalkozik a pedagógusok oktatásával, most egy kormányrendelet értelmében kötelező program lett belőle. Előírás lett, hogy minden oktatási intézményben legalább egy olyan személynek kell lenni, aki elvégezte a DiabMentort, és szakszerű ellátásban tudja részesíteni a cukorbeteg gyerekeket.

Erős Antónia a Reggeliben arról beszélt, tud olyan családról, ahol várost kellett váltani, hogy legyen olyan oktatási intézmény, ahol fogadni tudják a cukorbeteg gyereket. 

Az elmúlt 15-20 évben drámaian megnőtt a cukorbeteg gyerekek aránya, és ez világjelenség. A tendencia azt mutatja, hogy az elkövetkező 5-10 évben nem lesz olyan magyarországi oktatási intézmény, ahol nem lesz legalább egy cukorbeteg gyermek. Nem tudják még az okát, hogy miért van ez a növekedés, ugyanis az 1-es típusú cukorbetegség nem függ össze az életmóddal. Míg a 2-es típusú cukorbetegséget az elhízás, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás váltja ki, addig az 1-es típusnak semmi köze ezekhez.

A Híradó riportját itt nézheti meg:


Ma már a cukormentes étkezéskor sem kell annyi mindenről lemondani. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt tíz éve azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet arra: lehet olyan ízletes édességeket is készíteni, amelyek nem tartalmaznak finomított lisztet, hozzáadott cukrot, illetve semmilyen tartósítószert és adalékanyagot sem.

Sajnos az állatok is lehetnek cukorbetegek – Erős Antónia és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkatársai örökbe fogadták a Fővárosi Állatkert Gizmó nevet viselő gyűrűsfarkú makiját.

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A választás azért esett éppen rá, mert a faj egyedei között vannak 2-es típusú cukorbetegek. Erős Antónia újra felhívta a figyelmet arra, hogy a látogatók által kínált ropi, keménycukorka és a hasonló ételek az állatok betegségéhez vagy halálához is vezethetnek.

#Reggeli#RTL Klub#peller anna#rtl#cukorbeteg#papp gergő#gyerekek#erős antónia#iskola#egy csepp figyelem alapítvány#diabmentor

Címlapról ajánljuk