Reggeli

Rusvai Miklós: Nem teljesen butaság, ha egy oltott direkt megfertőződik az omikronnal

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 9:54

A virológus szerint nem teljesen butaság az oltottaknak direkt megfertőződni az omikronnal, mert nagyobb védettséget szereznek, de ő nem sürgetné ezt, a vírus úgyis megtalál mindenkit. A védettségi igazolvány oltási igazolványra cserélésével viszont nagyon nem ért egyet. 

Rusvai Miklós szerint a mostani, ötödik hullám már most magasabbra futott, mint az összes eddigi, minden korábbinál több a fertőzött. Ugyanakkor a kórházban lévő súlyos esetek száma a harmadik hullámban volt a legmagasabb – mondta a virológus az RTL Klub Reggeli című műsorában.

A szakember szerint ez áll a hátterében annak, hogy sokan azt mondják, érdemes ezzel gyengébb kórokozóval megfertőződni, és még nagyobb védettség birtokában várni az őszt. Ezzel ő is egyetért.  

Omikron-partira nem mennék, ne hívja ki az ember a sorsot, szerintem úgyis megtalál mindenkit, kár sürgetni. 


– fogalmazott.

Rusvai Miklós a negyedik oltást csak azoknak javasolja, akik rizikócsoportba tartoznak, krónikus betegek, túlsúlyosak, cukorbetegek, 80 év felettiek vagy transzplantáltak. Ő maga augusztusban kapta meg a harmadik oltást, de nem tervezi a negyediket.

Mint mondta, az omikron sokkal kevésbé támadja a tüdőt és okozza az ízlelés szaglás elvesztését, jellemzőbb az orrfolyás, torokfájás, valamint derékfájdalmat is gyakran okoz.

Rusvai Miklós nagyon nem ért egyet azzal a kormányzati lépéssel, hogy a védettségi igazolványt oltási igazolványra cserélik. 

Az immunrendszer hármas szintű védelemmel rendelkezik, nyálkahártya-védelem, antitestes védelem a vérben és sejtes védelem – magyarázta a virológus. Utóbbi kettő az oltástól is kialakul de a nyálkahártya-védelem csak fertőzésen átesetteknél jön létre. Ezért aki a betegséget is átvészelte, nagyobb védettséget szerez annál, akit csak oltottak.

Nyitókép: RTL Klub / Reggeli

 

#Reggeli#RTL Klub#peller mariann#rtl#koronavírus#szabó zsófi#rusvai miklós#védettségi igazolvány#negyedik oltás

Címlapról ajánljuk