Reggeli

Szlávik János: Az influenzavírus két új törzse okozhat idén súlyosabb járványt

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 5:50

Szlávik János infektológus szerint a covid elvonta a figyelmet más betegségekről. A szakember szerint tavaly megúsztuk az influenzajárványt, de idén már nem fogjuk, ráadásul mivel kimaradt egy év, idén akár súlyosabb lefolyású is lehet a betegség, a vírusnak két új törzse is kialakult. Főként a két év alatti gyerekek, az idősek és a krónikus betegek vannak a veszélyben. Könnyebbség, hogy a gyerekeknek már spray formában is beadható az influenza elleni védőoltás.

 

„A covid elvonta egy picit a figyelmet a többi betegségről”, de idén ismét foglalkozni kell az influenzával, mondta el Szlávik János infektológus a Reggeliben hétfőn.

A szakember szerint „szerencse” volt, hogy tavaly elmaradt az influenzajárvány, idén viszont különösen veszélyes lehet, mivel „az emberek szervezete olyan rég nem találkozott vele”. Elmondta: a járványnak két új törzse is van, de az idei influenza elleni védőoltásokkal ezekre is fel lehet készülni.

Az influenza leginkább az idősekre, a krónikus betegekre és a két évnél fiatalabbakra veszélyes. Ő azt tapasztalta, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók ugyanúgy mennek idén is felvenni az oltást, mint általában.

Szóba került a koronavírus-járvány is. Szlávik elmondta, hogy nem jelent terhelést a szervezetnek, ha valaki három covid-oltás után kapja meg az influenza elleni vakcinát. Emlékeztetett: vannak olyan országok, ahová ha utazni akarunk, akár öt oltást is fel kell vennünk.

Szlávik arról is beszélt: a koronavírus és az influenza tünetei hasonlóak lehetnek, így az a legbiztosabb, ha leteszteltjük magunkat koronára, amint fájdalmat érzünk a felső légútban.

Szerinte nemsokára Magyarországon is az omikron variáns lesz az uralkodó, de ez a törzs az oltottakra nem jelent túl nagy veszélyt. Az első oltás nagyjából 30, a második 60, míg a harmadik 70-80 százalékban véd meg a vírustól.

De ez csak statisztika, nem vigasztalja azt, aki elkapta

– mondta. Az omikron miatt fog elérkezni az ötödik hullám közvetlenül  negyedik után, ami már lecsengőben van. Szerinte még nem tudjuk pontosan, mi lesz az ötödik hullámmal, de „ne gondoljuk, hogy az omikron valami különleges csoda, ami lepusztítja az országot”. Azok akik oltottak, illetve átestek a fertőzésen, biztosan rendelkeznek valamennyi védelemmel a vírussal szemben.

Hétfőn az új fertőzöttek száma a hatezerhez közelített, az összes elhunyt száma pedig a 40 ezer főhöz tart. Az RTL Híradó nemrég arról tudósított, hogy 2021-ben átlagosan 18 percenként halt meg valaki a koronavírus szövődményeiben Magyarországon.

#Reggeli#miller dávid#rtl#RTL Klub#papp gergő#szlávik jános#omikron#influenza

Címlapról ajánljuk