Belföld

Ez nem Ausztria: 18 percenként megölt egy magyart a Covid, mégis nagy a lazaság

rtl.hurtl.hu

2022. január 2. 18:15

18 percenként belehalt valaki a koronavírus szövődményeibe Magyarországon 2021-ben – számolta ki az RTL Híradó. Összesen csaknem 30 ezer áldozata volt a járványnak tavaly itthon – ez háromszorosa a 2020-as adatoknak. A kormány által sokáig mintának tartott Ausztriában eközben negyedennyien haltak bele a vírus szövődményeibe. Ott egy embert átlagosan 13-szor teszteltek tavaly, nálunk viszont 3 emberből mindössze kettőt, és őket is csak egyszer.

Mindent egy lapra, vagyis az oltásra tett fel 2021-ben a kormány a járvány elleni védekezésben. Azt mondták, hogy a vakcina jelenti az egyetlen megoldást, lezárásokra pedig nincs szükség a járvány fékezése érdekében. Nem is volt érzékelhető szigor a karácsonyi forgatagban sem – emlékeztet az RTL Híradó.

Ehhez képest Ausztriában, a magyar kormány által korábban követendő példának tekintett országban szigorú korlátozásokkal zajlott a karácsony és a szilveszter, még a síelést is védettségi igazolványhoz kötötték.

Az oxfordi egyetem módszerével számolt, úgynevezett szigorúsági index alapján 2020-ban még nálunk voltak keményebb lezárások a járvány miatt. 2021-ben azonban ez megfordult, jelenleg már fele annyira sem szigorúak a szabályok nálunk, mint Ausztriában. 

 

A szigor mellett az is nagy különbség a két ország között, hogy míg Magyarországon már 2020-ban s több mint egymillióval kevesebb tesztet végeztek, mint az osztrákoknál, a különbség 2021-ben a sokszorosára nőtt. 

Nálunk tavaly hat és fél millió, addig Ausztriában 120 millió covid-tesztet végeztek el. 

Vagyis míg átlagosan 13-szor teszteltek minden osztrákot koronavírusra 2021-ben, addig nálunk 3 emberből mindössze kettőtől vettek mintát, és tőlük is csak egyszer.

Az RTL Híradó összesítése szerint míg 2020-ban másfélszer, tavaly már négyszer annyian haltak meg a vírus szövődményei miatt Magyarországon, mint Ausztriában. 

Nálunk csaknem 30 ezren, a szomszédban 7500-an. Vagyis itthon 18 percenként meghalt valaki a vírus miatt. 

Falus András immunológus a Híradónak elmondta: ezt a nagy különbséget elsősorban az okozza, hogy az egészségügy és a magyarok egészsége is sokkal rosszabb állapotban van, mint Ausztriában. 

Magyarországon ráadásul jóval magasabb lehet a nem kezelt krónikus betegek aránya, ez pedig egy ilyen járványban – a koronavírus a légzőszervi és a szív-érrendszeri funkciókat is erősen támadja – azonnal érezteti tragikus hatását.

Nyitókép: Védőfelszerelést viselő orvosok a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#covid#koronavírus#Híradó#áldozat#járvány#járványkezelés

Címlapról ajánljuk