Külföld

Egy férfi azt állítja, hogy majdnem négy centivel lett kisebb a pénisze a covidtól

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 14. 5:15

Nagyon ritkán és valószínűleg nem ilyen extrém mértékben, de befolyásolhatja a covid a péniszméretet.

Másfél hüvelykkel, azaz 3,8 centivel lett kisebb a pénisze a covid miatt, állítja egy férfi, aki a How To Do It című podcasttal osztotta meg panaszát. Állítása szerint fél éve kapta el a vírust, azóta merevedési zavaroktól szenved.

„Ezek a tünetek folyamatosan javultak az orvosi kezelésnek köszönhetően, de maradt egy hosszútávú probléma” – írta a férfi.

A covid előtt nem volt óriási, de biztosan nagyobb az átlagnál. Most viszont elvesztettem másfél hüvelyket, és átlag alatti lett a mérete

– állította. Azt írta, hogy orvosokkal is konzultált az ügyben, akik azt mondták, hogy ez érrendszeri károsodás miatt történhetett. A harmincas éveiben járó férfi szerint ez kihat a magabiztosságára, valamint a teljesítményére az ágyban.

Mit mond a tudomány?

Habár a 3,8 centis péniszméret-csökkenés túlzásnak hangzik, korábban már születtek tanulmányok arról, hogy a merevedési zavar a covid egyik mellékhatása lehet. Ha pedig valamilyen fizikai – és nem pszichológiai – okai vannak ennek az állapotnak, az magára a péniszméretre is kihathat, mert megakadályozza, hogy az teljes hosszában kinyúljon. Ezt korábban több rákos betegnél is kimutatták.

A podcastban megszólaló urológusok szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy a covid ilyen problémákat okozna, de megeshet. Ez azért lehetséges, mert a vírus a vérsejtekre is hatással van, amik az erekciót segítik elő. Emellett felhívták arra a figyelmet, hogy a helyzet orvosolható különböző „nyújtóeszközökkel”.

Túl sok tanulmány viszont nem született az ügyben. Egy tavaly májusi kutatás úgy találta, hogy a vírus a fertőzés után hosszú ideig a péniszben maradhat, így hozzájárulhat az erektális diszfunkció kialakulásához. Egy márciusi, száz férfit vizsgáló tanulmány pedig azt találta, hogy a covidon átesettek nagyobb eséllyel szenvednek ebben, mint azok, akik nem voltak fertőzöttek.

Nyitókép: StockSnap / Pixabay

#Külföld#covid#pénisz#méret#fertőzés#csökkenés#podcast#tanulmány

Címlapról ajánljuk