Mestercukrász

Liptai Claudia: Gyerekkoromban havi egy szelet csokira volt pénzünk

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. július 4. 12:24

A növényi tejszínekkel embert lehet ölni, a bolti tortákban pedig kétszáz évig hasadó anyagok vannak – mondta az rtl.hu-nak adott interjújában Liptai Claudia, aki szereti, ha csend, rend és fegyelem van a konyhájában. A Mestercukrász zsűritagja bármit hajlandó lenne bevallani, ha különben nem ehetne többet tepertős pogácsát, de a mogyorós csokinak sem bír ellenállni. Mesélt a húslevesének titkáról és a kedvenc alapanyagairól is.

Mik azok az alapanyagok, amik sosem hiányozhatnak a hűtődből?

Répa mindig van nálunk, mert a kisgyerekem imádja. Egyébként rettentően sok egészségtelen dolog van a hűtőnkben, de hiába egészségtelenek, sokkal finomabbak, mint bármi más.

Főleg édességek?

Az az igazság, hogy nem vagyunk édesszájúak, úgyhogy nem. Egyedül a fiam szereti nagyon az édességeket, én nem tolom magamba tonnaszámra őket. Nyáron általában Ádám (Liptai Claudia férje, Pataki Ádám) szokott hazahozni fagyit. A férfi cukrászoknak a fagylaltkészítés olyan, mint egy csodálatos istenség.

Bevásárlásnál azért úgy válogatsz, hogy bármikor össze tudj dobni otthon egy édességet?

Csak akkor veszek sütéshez alapanyagokat, amikor tervben van valami. De ez a cipész cipője: a cukrász nem nagyon sütöget otthon. Bár ennek ellentmond, hogy alapvetően az összes cukrász a házi süteményre esküszik. Mindenhol azt mondják, hogy ők azt a süteményt szeretik, ami abban a tepsiben készül, amiben már 30 éve sül a 876. almáspite is. De nálunk nagyon ritkán vannak süteményes alapanyagok. Ha mégis, akkor azért, mert a gyerekeim szeretnek sütni. Legalábbis szeretnének, ha hagynám! (nevet)


Akkor inkább be sem engeded őket a konyhába?

Néha szoktunk azért együtt sütni, de nem jellemző. Nem vagyok olyan ember, aki azt mondja: „Nem baj drágám, hogy rádobtad a tojást a kanapéra, semmi gond, hogy úszik az egész lakás! Süssünk együtt egy tortát a hatodik szomszédnak is!” 

Szeretem, ha csend, rend és fegyelem van a konyhában.

Mi a legegyszerűbb édesség, ami könnyen elkészíthető otthon szinte a semmiből?

Egyértelműen a piskóta. A meggyes, diós vagy mandulás piskóta tuti befutó, kis csokidarabkákkal megszórva. Sajnos ilyen szempontból mi sem viselkedünk jól, mert inkább a bolti édességet fogyasztjuk. Egy tábla csokoládét előbb megveszek, mivel sokkal egyszerűbb, mint sütni.

Milyen csokoládéval szoktál bűnbe esni?

(csendben suttogva) Mogyorós csoki…

Miért vagy oda ennyire érte?

Ez egy gyerekkori beidegződés. Akkoriban maximum havi egy sportszeletre volt pénzünk. Az, hogy nekem mogyorós csokim legyen valahonnan a dollárboltból, egy mission impossible volt.

 A mai napig olyan íze van, amikor beleharapok, hogy a gyönyörök kertje megnyílik az elmémben, annyira csodálatos. De alapvetően, mindenek felett a dobostortát imádom. Legfeljebb egy szeletet tudok megenni, néha még annyit sem. Cukor túltengésem van, ha picit több édeset eszek a kelleténél.


Azt most már tudjuk, hogy mivel lehet elcsábítani egy boltban, de mi az, amit sosem vennél meg?

Természetesen a bolti torták. Pont most volt ilyen feladat a Mestercukrászban, ezek elég kemény darabok. Napokig vagy hetekig ott állnak a boltban, és valószínűleg kétszáz évig hasadó anyagok vannak benne. (nevet) Szóval nem ugyanaz a minőség, mint ami nálunk van a cukrászdában.

Mi a legfelháborítóbb termék számodra ezek közül?

A bolti tejszínekkel embert lehet ölni. A növényi alapú készítményeket persze ételérzékenyek is fogyaszthatják, viszont felragad a szájpadlásodra és négy hét múlva is ott fogod érezni. Ezek a termékek az emberiség ellen elkövetett bűnök között vannak.

Mi a helyzet a főételekkel, a reggelikkel, az ebédekkel vagy a sós ételekkel? Mennyire vagytok ezekben is pengék?

Ez az utóbbi az én területem. 

Nincs az az édesség, amiért elárulnék bármilyen titkot, de ha azt mondják, hogy soha többé nem ehetek tepertős pogácsát, akkor mindent bevallok, az összes PIN-kódomat elmondom.

 Egy ilyen sós lány vagyok, minden sósat imádok. Ugyanakkor sajnos annyira nem vagyok penge a pogácsákban, persze, csináltam már és finom is lett, de azért nem olyan egyszerű jót csinálni, ha nincs a kezedben egy állandó rutin. Szerintem nagyon sokat változott az ízlésvilágom és az étkezési kultúrám is gyerekkoromtól kezdve egészen mostanáig. Ez Ádám miatt is lehet, mert ő nagyon szereti a gourmet dolgokat és nagyon széles spektrumon étkezik. Én már kevésbé.


Milyen ételeket szeretsz leginkább elkészíteni?

Salátákat, köreteket és a zöldségeket számtalan formában szeretem elkészíteni. A húsokat általában jó férfi módjára mindig Ádám csinálja. Én úgy szoktam mondani, hogy kevés dolgot tudok, de azok nagyon finomak, mert jó az ízérzékem. Valaki egyszerűen bármennyit próbálkozik, ellenállnak neki az ételek. Nálam vannak olyan kaják, amit mindig kérnek otthon. Ilyen a húsleves is, amit csak én csinálok. 

Minden férfi a saját anyja húslevesét szereti, de Ádám csak az enyémet eszi meg.

És mi Liptai Claudia húslevesének a titka?

Egyértelműen az idő. A türelem, ami nekem nincs – de a húslevesbe beleteszem. Nagyon sok mindent fejlesztettem rajta. Sajnos sok ételt nem tudtam ellesni anyukámtól – pedig el kellett volna, csak már nem tudom –, de annak nagyon örülök, hogy a húslevesét sikerült. Az egyik titka az amúgy, hogy többféle hússal dolgozom. Szárnyassal nem, csak marha és sertés. Félig megfőzöm a húsokat, teljesen leszűröm, kimosom az edényt és visszateszem. Akkor lesz kristálytiszta a leves. Újra visszarakom a lébe és utána mehet bele minden. Én például rakok bele kurkumát is.

A Mestercukrász alatt sokféle ételt megkóstoltok a stúdióban. Előfordul, hogy annyira rosszat tesznek elétek, hogy utána valamivel kompenzáltok?

Lehet kompenzálni az arcunkkal! (nevet) Nagyon sokszor látszik a fejünkön, hogy ezt nem kellett volna ember elé rakni. De nekem általában inkább a formával van problémám, semmint az ízekkel.

A forgatások alatt szoktál készülni saját étellel? Mennyire jellemző például, hogy a kulisszák mögött összedobtok valamit magatoknak vagy a stábnak?

Ez nem a Konyhafőnök, itt nem dobunk össze semmit. Alapvetően itt hosszabb forgatások vannak, és a hosszabb sütési idő miatt nincs alkalmunk ilyesmire. A drága asszisztensek csodálatos hidegtálakat szoktak varázsolni a pultba.

Ha kíváncsi vagy, Juhos Joci miért nem süt soha semmit az otthonában és arra is, milyen alapanyagok nem hiányozhatnak a hűtőjéből, akkor olvasd el vele készített interjúnkat is!
 

Kiemelt kép: RTL Magyarország / Zsólyomi Norbert

#Mestercukrász#az édesszájú konyhafőnök#RTL Klub#rtl#liptai claudia#pataki ádám#interjú#gasztronómia#sütés#Bulvár

Címlapról ajánljuk