A Mestercukrász aranyszabályai: így lehetsz Te is profi versenyző!
2021. július 3. 9:00
Pokoli tempót követel a mezőny és ha nem teljesíted az elvárásokat: véged! Összefoglaltuk a versenyben maradáshoz elengedhetetlen alapszabályokat, melyek egészen a főnyereményig repíthetik a versenyzőket!
A gasztroreality műsorok során a nézők szeme láttára harcolnak és fejlődnek a versenyzők. A haladásuk záloga nem más, mint az aranyszabályok betartása. Ez a Mestercukrászban sincs másképp: az első hét tapasztalatai alapján összegyűjtöttünk pár olyan alapvető pontot, melyeket betartva, akár Te is a verseny következő győztese lehetnél!
A legfontosabb: Ne add fel!
A zsűri mindig a segítségedre siet, ha nagy galibába keverednél. Bár nem csapatmunka, ne feledd: alkalom adtán tudsz segítséget kérni csapattársaidtól vagy a séfektől. Tudd, hogy egyik hibád sem lehet végzetes: nem dől össze a világ, ha például nem tudsz tökéletesen csokoládét temperálni. Majd megtanulsz!
Tudj piskótát keverni!
Nincs okod pánikra, ha vannak hiányosságok a cukrászati ismereteidben. De egy dolog biztos: az alapvető receptúrákat és elkészítési módszereket álmodból felkeltve is tudnod kell! Tanulj Zsüli, Ottó vagy éppen Ádám példájából, akik kemény kritikát kaptak elrontott piskótájuk miatt!
Óvatosan bánj a csokoládéval!
Minden vágyad, hogy csodás bonbonokkal kápráztasd el a zsűrit? Mielőtt belevetnéd magad a munkába, állj meg és gondold végig az életed: vajon minden csokoládé ugyanúgy működik? Nem! Fontos, hogy mindegyik fajtátmás hőfokon és eljárással temperáljuk. Mikrohullámú sütőt nem használunk a csokoládé megolvasztásához! Ha mégis ehhez folyamodnánk, maximum 10-15 másodpercig melegítsük, mert könnyen megéghet a benne található kakaóvaj. A kényes és sokszínű felhasználási módjáról ismert alapanyagról ide kattintva tudhatsz meg többet a séfektől!
Dobd ki a kukába! Vagy mégsem?
Vannak pillanatok, amikor egy, a kuka felé irányított dobással akár tovább is juthatsz a versenyben! Feltéve, ha egy odaégett, vagy visszafordíthatatlanul elrontott alapanyag kerül bele. Ugyanis ilyen süteményeket nem tálalunk a zsűri elé. Még akkor sem, ha utolsó kétségbeesésünkben, dupla vagy semmi alapon beletöltjük a tortánkba, mondván: „Hátha nem szólnak majd érte!”
Sok helyzetben viszont nagylelkűen díjazzák a séfek, ha hamvaiból újra tudsz éleszteni egy reménytelennek hitt alapanyagot. Szóval kétszer gondold át, mielőtt a kuka felé indulsz!
Úgy táncolj, ahogy a séfek fütyülnek!
Noha sok esetben díjazza a zsűri, ha kreatív és önálló módon tudod megvalósítani a fejedben elképzelt süteményeket, ez nem mindig igaz! Tökéletes példák erre a diktálós és szimultán feladatok. Ezekben az esetekben pontosan úgy kell tenned, ahogy azt a séfek bemutatják vagy elmondják. Magyarul: nem kreatívkodsz, másolsz!
Fogadd meg a séfek tanácsát!
A hatalmas káosz és kapkodás közben sose felejtsd el, hogy a séfek csak segíteni szeretnének, akár egy-egy kemény odaszólással is. Ha úgy gondolod, hogy a tökéletesen kiforrt ötletedhez nincs szükséged plusz jótanácsra, valószínűleg tévúton jársz. Tanulj Roli hibájából, aki Claudia segítségét visszautasítva hatalmas lehetőségről mondott le, amiért kapott is.
Sose feledd: a legnagyobb ellenséged az idő!
Képes lehetsz elkészíteni a legfinomabb süteményeket és a legdíszesebb tortákat, ha jól tudsz bánni az idővel. Díjazza a zsűri, ha 10 elemből álló szuperdesszerttel készülsz, viszont azt már kevésbé, ha a sütés végén, idő híján, vért izzadva próbálsz befejezni 5 elemet. Amikor elszaladnak melletted a percek, csak állj meg, vegyél egy nagy levegőt és engedd el azokat az elemeket, melyekre már csak a képzeletedben lenne időd.
Ha lemaradtál volna az elmúlt hét legizgalmasabb pillanatairól, olvasd el a témában készült többi cikkünket is!
Elindult a Mestercukrász – az édesszájú Konyhafőnök!
A csokoládéról szólt a Mestercukrász második adása
Gravitáció és izomalt – fokozódik a nyomás a Mestercukrász versenyzőin