Enzsöl Balázs Fox Tart receptje
2021. június 28. 22:56
Kedvet kaptál, hogy elkészítsd a Mestercukrász zsűritagjának 1. adásban bemutatott Fox Tartját? Mutatjuk a receptet!
Tart:
- 125 g liszt
- 20 g mandulaliszt
- 75 g vaj
- 48 g porcukor
- 30 g egész tojás
- 0,5 g só
Mixben a lisztet, sót, porcukrot és a mandulalisztet keverőlapáttal elkeverjük. A hideg kockázott vajat részleteiben hozzáadjuk. A felvert tojást hozzáöntjük, magasabb fokozaton kihabosításig keverjük. Minimum 30 perc pihentetés. Kinyújtjuk, kiformázzuk. 10 percre sokkolóba tesszük, majd 180°C-os sütőbe tesszük 12-14 percre.
Karamell szósz:
- 50 g kristálycukor
- 50 g glükóz
- 18 g tejszín
- 18 g sűrített tej
- fél vaníliarúd
A cukrot felolvasztjuk, karamellizáljuk. Hozzáadjuk a glükózt, majd rögtön hozzáadjuk a meleg tejszínt, a sűrített tejet és a vaníliát. 30 másodpercig főzzük, félretesszük.
Angol krém:
- 120 g tej
- 72 g fehérje
- 42 g kristálycukor
A tejet 40°C-ra melegítjük, hozzáöntjük a tojássárgája + kristálycukor mixhez. Vissza a gyorsforralóba, 82 °C-ig felmelegítjük, átszűrjük.
Gold callebaut krém:
- 90 g angol krém
- 50 g gold callebaut
- 1,5 g zselatin
A zselatint hozzáadjuk a meleg (friss) 82°C-os angolkrémhez. Hozzáadjuk a felolvasztott csokit, emulgáljuk.
Roppanós:
- 38 g pisztácia praliné
- 15 g tejcsoki
- 15 g corn flakes
- 30 g tört pisztácia
A csokit felolvasztjuk. Hozzákeverjük a pralinéhez, majd hozzákeverjük az összetört cornflakest-t és a tört pisztáciát.
Namelaka:
- 50 g tejszín
- 95 g fehércsoki
- 1,5 g zselatin
- 100 g tejszín
- matcha tea
A tejet és a matchát felmelegítjük 40°C-ig. A zselatint 60°C-ig melegítjük. A felolvasztott fehércsokit hozzáadjuk és emulgáljuk. Hozzáadjuk a hideg tejszínt. Pihentetjük. Használat előtt felverjük.
Málna töltelék:
- 100 g málnapüré
- 7 g cukor
- 1,3 g pektin NH
- 0,2 g szódabikarbóna
A pürét 40°C-ig felmelegítjük, a cukor + pektin keveréket hozzáadjuk, 85°C-ig főzzük, majd a szódabikarbónát is hozzákeverjük.
Étcsoki tallér:
- 50 g étcsoki
- 50 g kakaóvaj
A csokit + kakaóvajat felolvasztjuk, megtemperáljuk és használjuk.
Praline krém mix:
- 50 g pisztácia praliné
- 10 g tej
- 25 g tejszín
- 0,4 g zselatin
A tejet és a tejszínt felmelegítjük 40°C-ra, a zselatint hozzáadjuk, 60°C-ig melegítjük. Hozzáadjuk a pralinét, emulgáljuk.