Kultúra

Vidnyánszky Attila szerint a Nemzetiben történt baleset miatt „nemtelen támadást indítottak a színház és a személye ellen”

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 7:32

Ő és Csák János meglátogatta a megsérült színészeket a kórházban.

Korábban az rtl.hu is hosszan foglalkozott vele, hogy lemondott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, miután két színész súlyosan megsérült a Rómeó és Júlia előadása közben. A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság arra kérte a minisztert, hogy ne fogadja el Vidnyánszky Attila lemondását, Csák János miniszter végül nem is fogadta azt el. 

Kiderült, hogy meg kellett őket műteni, hosszú felépülés várhat rájuk. A színházban társulati ülés volt hétfő délelőtt, a művészek arról beszéltek utána, hogy megviselte őket, ami történt, és nagyon aggódnak kollégáikért. Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia állapota a kórház tájékoztatása szerint stabil.


A Nemzeti Színház igazgatója most a Magyar Nemzet című kormánypárti kiadványnak adott interjút.

Úgy érzem, sokan kihasználják most ezt a helyzetet, és nemtelen támadást indítottak a színház és a személyem ellen. Azt gondolom, hogy a szokásos viszálykodásnak most nincs itt az ideje

– mondta a lemondott igazgató.

Az interjúban Vidnyánszky arról is beszélt, hogy bizonyos előadóművészeti területeken a munkaszerződés része egy felelősségvállalási nyilatkozat is. Elmondása szerint van olyan színház, ahol aláíratják, hogy a színész saját felelősségére csinál bizonyos mozdulatokat vagy jeleneteket.

Eddig a Nemzetiben nem volt ilyen, de most átgondoljuk az egész repertoárt

– mondta Vidnyánszky, aki azt is elmondta, hogy a „ezek a színészek a most félresikerült mozdulatsort már százszor megcsinálták, több tucat sikeres előadáson. Ezzel együtt minimalizálni kell a kockázatot”.


Korábban az rtl.hu is beszámolt arról, hogy a Vidnyánszky Attila által rendezett darab díszleteivel kapcsolatban a művészek jelezték, hogy nem érzik biztonságosnak. A lapnak ezt több ott dolgozó munkatárs is megerősítette, ám az ügy kényessége miatt nem vállalták a nevüket.

A Rómeó és Júlia darabnál is szó volt erről, pont szegény Szász Juli volt az egyik, aki jelzett. A péntek esti zuhanása után – amíg a mentőkre várt – többször hol dühösen, hol kétségbeesetten kiabálta: ő szólt, hogy kell oda korlát, miért nem vette ezt senki komolyan

– állította a Blikk informátora.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

#Kultúra#vidnyánszky attila#nemzeti színház#baleset

Címlapról ajánljuk