Kultúra

Lemondott Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház éléről a pénteki baleset miatt

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 9:50

Súlyos balesetet szenvedett pénteken két színész a Nemzeti Színházban a Rómeó és Júlia előadása közben. A Júliát játszó Szász Júlia, és a Capuletet alakító Horváth Lajos Ottó információink szerint a mélybe zuhant az egyik jelenet után a díszlet mögött. Egy ajtón eshettek ki. Egyelőre nem tudni, ki hibázott, az ilyen díszleteknél ugyanis szigorú biztonsági előírások vannak. A Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila elismerte „vezérigazgatói felelősségét” és lemondott.

Cikkünk frissül.

Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert

közölte a Nemzeti Színház a Magyar Nemzettel.

A döntést nem sokkal azután jelentették be, hogy a pénteki baleset miatt megkezdődött a rendkívüli társulati ülés. 

Vidnyánszky Attila szombaton közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot a balesetről. Akkor azt írták:

Ezúton tájékoztatjuk nézőinket és a sajtó munkatársait, hogy a pénteki Rómeó és Júlia című előadásunk Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete miatt a második felvonás alatt félbeszakadt.

Hozzátették, hogy a mentők gyorsan megérkeztek, akik szakszerű ellátásban részesítették a színészeket, majd kórházba szállították őket. Akkor azt írták, a  körülményekhez képest mindketten jól vannak, és belső vizsgálat folyik annak érdekében, hogy kideürüljön, pontosan mi történhetett.


Csák János, kultuszminiszter azonban egyelőre nem fogadta el Vidnyánszky Attila lemondását. A tárca közleménye szerint „Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a mai napon benyújtotta lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszternek.” Hozzátették:

A miniszter a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel. Addig is Vidnyánszky Attila maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait. A Minisztérium továbbra is folyamatos kapcsolatot tart az intézménnyel és figyelemmel követi a vizsgálati eljárást.

Csák János hétfőn reggel a balesetet szenvedett két színművész állapotáról tájékozódott a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikáján. Erről itt írtunk bővebben

A kultuszminiszter egyelőre nem fogadta el Vidnyánszky lemondását, erre kérte egyébként a Vidnyánszky vezette Magyar Teátrumi Társaság is. Az Operaházat irányító Ókovács Szilveszter pedig egyenesen Vidnyánszkyhoz szólt. „Attila, maradj!” – írta. Erről itt tudhat meg még többet

A díszlet mögött érhette őket a baleset

Úgy tudjuk, a díszlet mögött érte baleset a Júliát játszó Szász Júliát, és a Capuletet alakító Horváth Lajos Ottót. Több jelen lévő néző is erről ír a közösségi oldalakon: „a balesetet nem lehetett látni, mert a díszlet mögött történt. Aggodalommal teli érzésekkel jöttünk el.”

A színészek balesete miatt a szombati és a vasárnapi előadások már biztosan elmaradtak. A színház közleménye szerint a jegyeket a nézők visszaválthatják vagy átcserélhetik másik időpontra. Az RTL Híradó, balesetről szóló riportját az alábbi videóban nézhetik meg.


Capulet a karjaiban tartja Júliát egy erkélyen – az alábbi képen látszik a jelent, ami után a második felvonásban a két színész balesetet szenvedett pénteken. Információink szerint Horváth Lajos Ottó így fogta Szász Júliát a karjaiban a díszlet mögött akkor is, amikor több métert zuhantak, egy ajtón eshettek ki. 

Lemondott Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház éléről a pénteki baleset miatt
A kép forrása: RTL Híradó


A két színészt a Semmelweis Egyetem Traumatológiáján műtötték meg őket, állapotuk stabil és jelenleg is itt kezelik a művészeket. A Híradó értesülését később a SOTE közleménye is megerősítette. 

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a színházban kötelezően ki kiell vizsgálni az esetet. 

Lefolytatnak egy vizsgálatot, meghallgatják a résztvevőket, akik ott voltak, akiknek ott dolguk volt, akik esetleg mulasztottak is. A színház maga is én úgy tudom, hogy kártérítési felelősséggel tartozik a színészek iránt, abban az esetben, hogy ha a színház vétett valamit 

– mondta Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, majd hozzátette, hogy a színháznak kötelező mindenkire biztosítást kötnie és vannak biztonsági előírások is.

Ha magasan vagyunk, akkor kellenek ugye korlátok, mi lábfénynek hívjuk azt, egy kék fény, ami megvilágítja a lépcsőt, ami felvezet oda, ahol nekünk esetleg be kell lépnünk a színpadra, tehát vannak biztonsági előírások 

– közölte.

Feljelentést egyelőre senki nem tett az ügyben, ezt a budapesti rendőrfőkapitányság közölte  vasárnap az RTL Híradó kérdésére.  

A balesettel kapcsolatban Szalay Kriszta színművész a Facebookon mesélte el, hogy korábban a Padlás című darabban a férje, Cserna Antal is több méter zuhant. Szerinte ilyen soha nem fordulhatna elő.


Bodrogi Gyula az rtl.hu-nak nyilatkozva azt mondta, Vidnyánszky Attila lemondása egy ilyen eset után „majdnem természetes”. A színész megrendültnek látta a Nemzeti igazgatóját.

Az RTL sorozataiban is játszottak

Szász Júlia az RTL-en futó Bátrak földje című sorozatban is játszott. Rakocza Anna bárókisasszonyt alakította. A telenovella készítői mindent megtettek annak érdekében, hogy a nézők a 19. században érezzék magukat, sőt még magukat a színészeket is ámulatba ejtették a nem mindennapi helyszínek.


Horváth Lajos Ottó pedig A mi kis falunk című nagy sikerű RTL-es sorozatban alakítja a püspök szerepét. 


Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Kultúra#vidnyánszky attila#nemzeti színház#lemond#ma

Címlapról ajánljuk