Kultúra

A szolgálólány meséjének szerzője szerint rabszolgává teszi a nőket az állam, ha megtiltja az abortuszt

rtl.hurtl.hu

2022. május 7. 18:16

Margaret Atwood szerint az állam ezzel jogot formál a nők teste felett, ami a férfiak kötelező sorkatonaságához hasonlít.

Mint korábban megírtuk, az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az abortusz betiltása felé tehet lépést a terhességmegszakításhoz való alkotmányos jog megszüntetésével, több államban már készen állnak a szigorú korlátozásokról szóló jogszabályok.

A nők jogainak korlátozása ellen tiltakozók gyakran hivatkoznak A szolgálólány meséje című regényre és az azon alapuló sorozatra, talán ezért is idézi a Guardian, hogy a szerző, Margaret Atwood mit ír az abortuszról a nemrég megjelent Égető kérdések című esszékötetében.

Az írónő szerint senki nem szereti az abortuszt, akkor sem, ha biztonságos és legális – nem szórakozásból választják a nők. De azt se szereti senki, ha a fürdőszoba padlóján véreznek el a nők az illegális terhességmegszakítás következtében. Margaret Atwood szerint azt a kérdést kell feltenni, hogy milyen országban szeretnénk élni: olyanban, amiben mindenki szabadon hozhat döntéseket az egészségével és a testével kapcsolatban, vagy olyanban, ahol a népesség fele rabszolgasorba van taszítva?

Szerinte azok a nők, akik nem dönthetnek arról, hogy szüljenek-e, rabszolgák, mert az állam tulajdonjogot formál a testük felett. Ezt a férfiak kötelező sorkatonai szolgálatához hasonlítja. 

Mindkettő az alany életét kockáztatja, de a besorozott katonának legalább ételt, ruhát, szállást adnak.

Ha az állam kötelezővé teszi a szülést, miért nem fizeti a terhesgondozást, a szülést magát, és – ha a gyereket nem adják el gazdagabb családoknak – a gyerek felnevelésének költségeit?

– teszi fel a kérdést Margaret Atwood, aki szerint ha az államnak ilyen fontosak az újszülöttek, akkor tisztelniük kellene a legtöbbet szülő nőket, és kiemelni őket a nyomorból. Azt írja: ha a több gyerek megszületése a cél, akkor megfelelő kompenzációért sok nő önként vállalkozna a szülésre.

A gyermek az írónő szerint ajándék az élettől, de ahhoz, hogy ajándék legyen, szabadon kell dönteni arról, hogy elfogadjuk-e.

Nyitókép: Dia Dipasupil/Getty Images

#Kultúra#margaret atwood#abortusz#amerikai egyesült államok#abortusztilalom

Címlapról ajánljuk