Külföld

Joe Biden: Meg kell védeni az abortuszhoz fűződő alapvető emberi jogot az USA-ban

rtl.hurtl.hu

2022. május 3. 20:49

Az amerikai elnök reagált arra a sajtóhírre, hogy az egyik legfelsőbb bíró a művi terhességmegszakítás jogának eltörlése mellett érvelt.

Joe Biden amerikai elnök kedden arra kérte az Egyesült Államok választópolgárait, hogy védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot a novemberi félidős kongresszusi választások során.

Az elnök ezt annak kapcsán mondta, hogy a Politico amerikai napilap hétfőn hozta nyilvánosságra az alkotmánybíróságként is funkcionáló Legfelsőbb Bíróság egyik tagjának, Samuel Alito bírónak a nem nyilvános, de kiszivárgott 98 oldalas véleményét,

amelyben az abortuszhoz való általános jog eltörlése mellett érvel.

Biden elnök azt is kijelentette, hogy a törvények stabilitása megköveteli, hogy a legfelsőbb bíróság ne törölje el az 1973-as Roe kontra Wade perben hozott, jogi precedenst jelentő korábbi ítéletét, és ő maga azon fog dolgozni, hogy az abortuszhoz való jogot külön szövetségi jogszabályban kodifikálja az amerikai kongresszus.

Joe Biden leszögezte, hogy hivatala egyelőre nem tudott megbizonyosodni a kiszivárgott dokumentum valódiságáról, ugyanakkor a kormányzat próbál minden lehetőségre felkészülni, ami a hivatalos és végleges bírósági döntést illeti.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy ha hatályon kívül helyeznék az 1973-as ítéletet, azzal megszűnne az abortuszhoz való jog mintegy fél évszázada garantált szövetségi alkotmányos védelme. Így minden egyes amerikai állam maga dönthetne arról, hogy engedélyezi, korlátozza vagy egyenesen betiltja az abortuszt.

A washingtoni székhelyű Legfelsőbb Bíróság, ahol Donald Trump elnöksége idején kerültek többségbe a konzervatív bírák, sajtóhírek szerint idén júliusban hozhat végső döntést az ügyben.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#abortusz#egyesült államok#joe biden#legfelsőbb bíróság

Címlapról ajánljuk