Belföld

Csak egyetlen párt szigorítana az abortuszon Magyarországon, de ők sem tagadnák meg senkitől

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. május 10. 9:52

A választási kampányban szinte szóba sem került az abortusz, de még az Egyesült Államokban fellángolt vita nyomán sem tűzte a zászlajára a terhességmegszakítás magyar szabályozásának megváltoztatását egyik politikai oldal sem. De vajon van önálló véleményük? Körkérdéssel fordultunk a parlamenti pártokhoz.

Az április 3-i országgyűlési választás kampányában egyik párt részéről sem került a központi kommunikációba az abortuszkérdés, bár véleményük alighanem lett volna róla. Ám mintha szemérmes hallgatás övezné a problémakört, pedig Magyarországon 12 éve deklaráltan keresztény-konzervatív kormány van hatalmon, továbbá a Fidesz és a KDNP mellett további két jobboldali párt, a Jobbik és a Mi Hazánk is bejutott a parlamentbe. Márpedig, ahogy az Egyesült Államokban nemrég fellángolt abortuszvitában és általában a nyugati, liberális demokráciákban, úgy Magyarországon is a jobboldalt közelíti meg a terhességmegszakítás kérdését a szigorúbb, illetve részletesebb szabályozás, a népesedési problémák, a nemzeti érdekek, illetve a valláserkölcs oldaláról. Míg a baloldal általában a megengedőbb szabályozás felé mozdul el, és a társadalmi érdekek helyett az egyén, pontosabban a terhes nők azon jogát helyezi előtérbe, hogy saját testük, ezáltal magzatuk élete felett is rendelkezhessenek.

Ellenzéki oldalról Márki-Zay Péter kormányfő-jelölt csak a választás után fogalmazta meg az utóbbi években elhangzott legsarkosabb politikai véleményt az abortuszról. Kijelentette, hogy bár

ő személy szerint ellenzi az abortuszt, és gyilkosságnak tartja, a terhességmegszakítás tiltásának nincs társadalmi támogatottsága, ezért nem is akarják betiltani. 

Szavaiból kiolvasható, hogy a pártok a választási kampányban igyekeztek távol tartani magukat az abortusz témájától, mivel felmérték: több kockázatot rejt véleményt megfogalmazni róla, mint semlegesnek maradni. Mivel azonban már lezajlott a választás, az rtl.hu körkérdésekkel fordult a parlamentbe jutott pártokhoz:

  1. Az abortusz jelenlegi jogi szabályozása Magyarországon megfelelő mértékben szigorú vagy megengedő? Vagy pedig szükség lenne a vonatkozó jogszabályok szigorítására vagy enyhítésére?
  2. Az abortusz kérdését elsősorban emberi jogi vagy vallási alapon kell megközelíteni? Tekintettel kell-e lenni a szabályozással a magyar társadalom vallásos tagjainak hozzáállására? Vagy elegendő a vonatkozó nemzetközi, emberi jogi alapokmányok által biztosított jogelvekhez ragaszkodni?
  3. Ha szigorítanának vagy enyhítenének az abortusz feltételein, a szabályozás melyik részét vennék célba?

Ki folyamodhat ma Magyarországon abortuszhoz?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) összefoglalója szerint Magyarországon a terhesség megszakítására csak meghatározott indok megjelölésével van lehetőség. Ilyen indok, ha

  • a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye,
  • a terhesség a terhes nő egészségére veszélyes,
  • a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved,
  • a terhes nő súlyos válsághelyzetben van.

Általában az utóbbi indok az, ami miatt Magyarországon megengedőnek tekintik az abortusz szabályozását. A törvényi meghatározás alapján „súlyos válsághelyzet, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz”.

Ez a TASZ szerint a gyakorlatban jelentheti azt, hogy valaki még túl fiatalnak vagy túl idősnek érzi magát a gyerekvállaláshoz, esetleg anyagi, családi, munkahelyi, tanulási vagy egyéb okok miatt nem tudja vállalni a terhességet és a gyereket. A terhességmegszakítás előtti kötelező tanácsadást végző családvédelmi szolgálat ezeket az indokokat nem ellenőrzi.

Alapesetben a terhesség 12. hetéig végezhető el a terhességmegszakítás, de vannak olyan kivételes esetek, amikor ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is.

Fidesz és KDNP

Írásban feltett kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig egyik kormánypárt sajtóosztálya sem válaszolt. A Fidesz pártként hosszú évek óta nem kommunikál a témában, a kormány viszont rendre hangsúlyozza, hogy nem kíván változtatni a jelenlegi szabályokon. Legutóbb Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszéde miatt kellett magyarázkodnia Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki Ungár Péter LMP-s politikusnak adott válaszában leszögezte:

az Alaptörvény teljesen világosan fogalmaz ebben a témában. Minden embernek joga van élethez és az emberi méltósághoz. A magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti. A kormány a jelenleg hatályos szabályokon nem tervez változtatást.

A KDNP mint a katolikus egyházhoz legszorosabban kötődő párt ambivalensen áll az abortusz kérdéséhez. Nyíltan nem követelik a szabályok szigorítását, de a párt honlapján abortuszellenes cikkek megosztásai sorjáznak.

Mi Hazánk

Kérdéseinkre a Mi Hazánk sem válaszolt cikkünk megjelenéséig, azonban a párt megalakulása óta elég egyértelmű álláspontot képvisel a választási programja alapján: szigorítanák az abortusz szabályait, és az anyának meg kellene hallgatnia a gyerek szívhangját, mielőtt az elvetetésről dönt.

Dúró Dóra, a párt parlamenti képviselője és a szívhangtörvény-javaslat benyújtója azt mondta, mivel az Alaptörvény szerint az életet a fogantatás pillanatától megilleti a védelem, elfogadhatatlan az abortuszt fogamzásgátlásként használni. A párt azonban nem fogalmazott meg olyan konkrét javaslatot, amely a jelenlegi szabályok megváltoztatásával lehetővé tenné, hogy bárkitől megtagadhassák az abortuszt.

Jobbik

Kérdéseinkre a párt azt írta, az Egyesült Államokban zajló abortuszvitát nem lehet és nem is érdemes Európára kiterjeszteni. Ugyanakkor a kérdésben „a Jobbiknak mint a keresztény értékeket fontosnak tartó, konzervatív néppártnak” az az álláspontja, hogy

az élet a fogantatás pillanatában kezdődik, ám olyan döntés vagy szabályozás nincs, ami mindenkinek megfelel.

„Éppen ezért az ideálisnak azt tartanánk, ha végre Magyarországon is bepótolnánk az abortusz szabályozásáról szóló, elmaradt széleskörű társadalmi vitát. Bevonva ebbe a civil szervezeteket, az egyházakat, a politikai döntéshozókat és természetesen magukat az érintetteket, a nőket.”

Párbeszéd

A Párbeszéd a jelenlegi szabályozást elegendőnek tartja, mert azt véleményük szerint társadalmi konszenzus övezi.

Inkább emberi jogi alapon lehet megközelíteni a kérdést, egyházi tanítások nem képezhetik az általános közjogi szabályozás alapjait. A szexuális felvilágosítás és a fogamzásgátlás terén viszont elégtelennek tartjuk a jelenlegi helyzetet

– válaszolta a párt.

Momentum

„Senki sem akar abortuszt, a valódi kérdés az, hogy hogyan lehet valóban csökkenteni az abortuszok számát. A legtöbb abortusz nem is az abortusz tiltásával előzhető meg, hanem a megfelelő felvilágosítással, és azzal, hogy a fogamzásgátló eszközök minél olcsóbban, minél könnyebben elérhetők, stigma nélkül. Erről talán fontosabb is beszélni, mint magáról az abortuszról” – írta a Momentum.

Az abortusz kapcsán a női önrendelkezés pártján vagyunk – természetesen a megfelelő korlátok között. De ne csináljunk úgy, mintha ez nem az abortuszon áteső nőknek lenne a legnehezebb

– tették hozzá.

Demokratikus Koalíció

„A Demokratikus Koalíció semmiféle szigorítást nem támogat a magyar abortusztörtvénnyel kapcsolatban. Az abortuszt továbbra sem vallási, hanem emberi jogi kérdésnek tartjuk” – válaszolt a párt.

LMP

Az LMP is megfelelőnek találja a jelenlegi abortuszszabályozást, azonban még egy dolgot leszögeztek:  

Az ingyenes és hozzáférhető abortuszhoz való jogot minden magyar állampolgár számára biztosítani kell.  

„Ahhoz, hogy a jelenleginél kevesebb terhességmegszakítás történjen, az LMP szerint szükséges a fogamzásgátló eszközök áfamentessé tétele – könnyítve ezzel a hozzáférhetőségüket –, illetve az oktatási és nevelési intézményekben a mai társadalmi viszonyoknak megfelelő szexuális nevelés bevezetése”.

MSZP

Megkérdeztük a szocialista pártot is, hogy mit gondolnak az abortusz jelenlegi szabályozásáról. Múlt héten küldött kérdéseinkre a párt sajtóosztálya a türelmünket kérte, ám azóta sem kaptunk választ. 

Hogyan érvényesülnek az abortuszszabályok a gyakorlatban?

Megkeresésünkre a TASZ azt írta, hogy egyes esetekben nehezen hozzáférhetők azok a szolgáltatások, amelyek a terhességmegszakítást megelőző eljárásban kötelezőek Magyarországon. Itt két szolgáltatás releváns: a családvédelmi szolgálat tanácsadása (ezen a terhes nőnek két alkalommal is részt kell vennie) és a nőgyógyászati szakellátás (ahonnan szakorvosi igazolást kell szerezni a terhességről még a második tanácsadás előtt).

A nőgyógyászati rendelésre – ahogy számos más szakrendelésre is Magyarországon – ráadásul sokszor hosszabb várakozással lehet csak bejutni. Ha valaki nem magánrendelésre megy nőgyógyászhoz, akkor ezt az időt a nőnek ki kell várnia.

A jelenlegi szabályozásról a TASZ azt írta, indokolt lehet a tanácsadási folyamat felülvizsgálata – nevezetesen az, hogy indokolt-e egyáltalán a tanácsadás, még inkább a két alkalommal végzett tanácsadás. Ha a szabályozás nem változik, akkor fontos, hogy a terhességmegszakítást megelőző eljárás egyes elemei (tanácsadás, nőgyógyász) ténylegesen és könnyen hozzáférhetők legyenek a nők számára.

Amin mindenképp változtatni kellene, akár a jogi szabályozásban is, az a nemkívánatos terhességek megelőzése. Ezt kellene feltétlenül államilag is támogatni a TASZ szerint.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#abortusz#pártok#parlament#tasz#ma

Címlapról ajánljuk