Belföld

„Tisztességes dolog ilyet bárkivel csinálni?” – Márki-Zay a közmédiában kérte számon a Fideszt az ellene folytatott lejáratókampányért

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. április 14. 21:02

Kaotikus, helyenként szürreális szópárbaj lett a hódmezővásárhelyi polgármester első, hosszabb szerepléséből a közszolgálati tévében. Felháborodva, olykor őszinte megrendüléssel sorolta, szerinte mivel verte át a Fidesz a választókat.

A parlamenti választási kampányban engedélyezett 5 perce után ezúttal 48 percen át szerepelhetett a közmédiában Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, az ellenzéki pártszövetség volt miniszterelnök-jelöltje. Lánczi Tamás vendégeként a 48 perc című beszélgetős, elemzős műsorban beszélhetett a politikus, és pontosan ugyanazt a taktikát követte, mint az ötperces közmédiás szereplésében: sokat és gyorsan beszélt, rengeteg témában, és alig hagyott időt Lánczi számára, hogy szembeszálljon az állításaival.

A műsor elején Márki-Zay megköszönte a lehetőséget, hogy újra szerepelhet a közmédiában, majd 10 másodperces néma csendet kért Lánczitól, aki ennek gyorsan véget vetett a nézők érdekében. Ezután több percen át próbálták meggyőzni egymást, hogy Márki-Zay ki volt-e tiltva a közmédiából vagy nem. Lánczi egy listát is átadott, hányszor hívták be az ellenzéki politikust a közmédiába, de később már azt mondta, hogy a 48 percbe konkrétan azért nem hívták, mert az egy elemző műsor, amiben nincsenek politikusok.

Lánczi a műsor elején a politikus Jobbikkal való kapcsolatát és konfliktusát kezdte firtatni. Márki-Zay szerint az ellenzéki összefogás választói nyomás miatt alakult ki, nem a pártok barátságából. Szerinte ebben a rendszerben nem lehet kizárni, hogy a Fidesz befolyásolta az ellenzéki pártok mozgását, így árulók is lehettek a soraikban. Márki-Zay szerint joggal kérte, hogy ne a szövetségesei vélt vagy valós bűnei alapján ítéljék meg az ellenzéket, hanem a programjuk alapján. 

A polgármester szerint az összefogás egy utolsó kísérlet volt arról, hogy le lehet.e győzni Magyarország történetének legkorruptabb kormányát egy rendkívül egyenlőtlen versenyben.

Hittem benne, hogy még így is lehetséges győzni, ha összefogunk. De rájöttünk, hogy nem lehet. A Fidesz bármikor meg tudja ismételni a lejárató kampányokat.

Ezután Márki-Zay a beszélgetés során többször, mély felháborodással, olykor szinte megrendülten olvasta Lánczi fejére, hogy a kormánypropaganda milyen hazugságokat állított róla. Például, hogy katonákat akar küldeni a háborúba, hogy el akarja zárni a gázt, megszüntetné a minimálbért vagy eltörölné a benzinárstopot.

Tisztességes dolog ilyet bárkivel csinálni? Olyan szégyen ez, annyira bánt. Én, aki segíteni akartam az embereknek, ezt kapom vissza. A karaktergyilkosság is gyilkosság

– fogalmazott a polgármester.

Márki-Zay felidézte például, hogy a hirado.hu több sajtópert is veszített ellene amiatt, mert azt állították: kórházakat akar bezárni. Ezután a műsor egy pontján a politikus elővette tabletjét és azon kezdett keresgélni, hogy bizonyítsa: a Fidesz az Európai Parlamentben megszavazta az orosz gázbehozatal tiltását is lehetővé tevő határozatot. Végül egy Blikk-cikket mutatott fel, ami Lánczi szerint attól még nem igaz hír, hogy a lap megírta.

Elhíresült mondatát, amelyre a Fidesz felépítette a választási kampány utolsó hónapját, miszerint ha NATO úgy dönt, katonailag is támogatnánk egy ukrajnai beavatkozást, Lánczi is felidézte. Ám Márki-Zay kötötte az ebet a karóhoz: szerinte csak azt állította, hogy ha a NATO katonai segítséget ad Ukrajnának, akkor ő azt támogatni fogja, de katonákat nem akart küldeni.

Arra a felvetésre, hogy sok olyan mondata volt, például a minimálbér kapcsán, amibe a kormánypárt belekapaszkodhatott, Márki-Zay azt mondta: attól, mert valamiről van véleménye, az még nem kormányprogram.

Belátta például, hogy attól, mert ő személy szerint ellenzi az abortuszt és gyilkosságnak tartja, az abortusz tiltásának nincs társadalmi támogatottsága. Ezért nem is akarja betiltani.

Márki-Zay sikerrel csempészte be mondataiba azt is, hogy szerinte Orbán Viktor megszorításokra készül és el fogja törölni a rezsicsökkentést. Ezzel kapcsolatban vitára nem maradt lehetősége Lánczinak, mert már rögtön más témába kezdtek bele.

A polgármester elmondta, egy parlamenti ellenzéknek akkor van értelme, ha demokratikusan leváltható a rendszer. Április 3-án azonban szerinte bebizonyosodott, hogy ez nem lehetséges. Ezért mostantól az a dolguk, hogy dokumentálják a rendszer visszásságait, például a korrupciót.

Lánczi felvetésére, hogy Gyurcsány Ferenc őt tartja bűnbaknak a választási vereségért, Márki-Zay úgy reagált: Gyurcsány téved, ha szerinte más jelölttel nyertek volna, és abban is, hogy négy év múlva bárki mással nyerhetnek. Hozzátette: Gyurcsány feleségét, Dobrev Klárát szerinte éppen a Fidesz támogatta az előválasztáson.

Márki-Zay elismételte, hogy néppárt alapítására készül, mert ezt ígérte a kampányban. A parlamentbe viszont nem fog beülni, mert csak frakciótagként, saját párt nélkül ez nagyon nehéz munka lenne. Inkább hazatér Hódmezővásárhelyre, hogy megnyugtassa a helyieket, akiket felzaklattak az ellene irányuló hazugságok.

Nyitókép: M1

#Belföld#közmédia#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk