Belföld

Márki-Zay Péter: Előbb voltam keresztény, mint Orbán Viktor

rtl.hurtl.hu

2022. március 16. 8:27

A 130 milliárd forintból működő közmédia öt percnyi szereplési lehetőséget adott az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének.

A törvény szerint a választáson induló pártok öt-öt percben ismertethetik a programjukat a köztévében, Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért (Demokratikus Koalíció, Jobbik, MSZP, Momentum, LMP, Párbeszéd) miniszterelnök-jelöltje ma reggelre kapott meghívást. 

A műsorvezető a korábbi kampányokhoz hasonlóan ezúttal sem tett fel kérdéseket, egy rövid bemutatás után csak arra kérte az ellenzéki politikust, hogy ismertesse programját. Ennek megfelelően a politikus egy ötperces monológot adott elő.

Köszönöm, hogy lehetőséget adtak arra, hogy négy év alatt öt percig megszólalhasson a teljes magyar ellenzék, 2,5-3 millió ember képviseletében vagyok itt

– kezdte Márki-Zay Péter. Szerinte a köztévé eljárása ugyanarra vezethető vissza, mint amiért Orbán Viktor kormányfő nem hajlandó kiállni egy élőben közvetített vitára: „sokkal könnyebb hazudozni, lejárató kampányt folytatni”.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje magát egy hétgyermekes, konzervatív családapaként jellemezte, aki „előbb volt keresztény, mint Orbán Viktor”. 

Amikor ő térdre csuhások felkiáltással a keresztényeket gúnyolta, én már templomba járó, élő hittel rendelkező keresztény voltam 

– fogalmazott. 

Márki-Zay Péter szerint konzervatív is előbb volt, mint Orbán Viktor, de saját bevallása szerint egészen 2010-ig a Fideszre szavazott. 

Azt az Orbán Viktort én is támogattam 2010-ig, aki harcosan Putyin-ellenes volt és elkötelezett Európa-párti is, aki be akarta vezetni az eurót. (..) Azt ígérte, aki belenyúl a közösbe, annak levágják a kezét, elszámoltatást ígért, de ezt 12 év alatt sem teljesítette 

– fogalmazott. 

Saját eredményei közül azt emelte ki, hogy polgármestersége idején Hódmezővásárhelyen eltörölték „az ország legmagasabb építményadóját”, ingyenessé tették a buszközlekedést, visszafizették „a Fidesz által letagadott adósságoknak” több mint felét, valamint helyrehozták a közvilágítást, feltárták „a Fideszes korrupciót”.

Márki-Zay Péter szerint a háborúról is folyamatosan hazudik a közmédia, és azt állítják „a háborús uszítók”, hogy az ellenzék küldene fegyvereket és katonákat. 

Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van egy fegyverszállítmány, magyar gépek részt vesznek ebben

– állította a miniszterelnök-jelölt, aki szerint a magyar kormányfő meg is ígérte Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hogy Magyarország katonai segítséget ad Ukrajnának. 

Gyújtogatóra ne bízzák a tűzoltást, aki 12 éve háborúról beszél, nem lehet rábízni a békét

– tette hozzá. Azt is megjegyezte, hogy 44 ezer ember élete bánta, hogy a kormány nem kezelte megfelelően a Covid-járványt. „Csak a lopásra használták a lélegeztetőgép-beszerzést és vakcinabeszerzést is” – fogalmazott.

 

Az ellenzék programjáról azt mondta:

  • Ellenzik a kötelező covid-oltást, az egészségügyi dolgozók önrendelkezése szerinte sokkal fontosabb.
  • Adómentes lenne a minimálbér, 4 év alatt annyi lenne a nettó összeg, mint jelenleg a bruttó (200 ezer forint).
  • Nem vennék el a 13 havi nyugdíjat, svájci indexálást vezetnének be, amely alapján „minden évben jobban emelnék” az időskori járandóságokat.
  • Független igazságszolgáltatást teremtenének, amelyben „nyerhetnének a devizahitelesek is”.
  • Elszámoltatás: „bűnözőket börtönbe kell küldeni”, „ne legyen következmények nélküli ország”.
  • Az egészségügyben a magánellátást is ingyenessé tennék a várólisták csökkentése érdekében.
  • Megfizetik rendőröket, tanárokat, egészségügyi szakdolgozókat, szerinte ezek „az ágazatok csődbe mentek” az Orbán kormány alatt.
  • Az áremelkedés megfékezhető az euró bevezetésével és a felesleges kiadások leállításával.
  • Valódi rezsicsökkentést adnak.
  • Fiatalok Nyugatra vándorlásának megakadályozása, olcsó bérlakásprogram.
  • Csak a NATO és az EU védi meg Magyarországot, csak a közösségtől érkező pénzből tud fejlődni az ország.

Az ötperc lejárta után – miután befejezte az utolsó mondatát – kérdés nélkül elvették a szót Márki-Zay Pétertől. 

Nyitókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

#Belföld#márki-zay péter#közmédia#Választás 2022#kampány#program#propaganda

Címlapról ajánljuk