Választás 2022

Gyurcsány megmondta, kivel győzött volna az ellenzék

rtl.hurtl.hu

2022. április 9. 13:02

Közel áll hozzá. 

Megrendítőnek nevezte az ellenzék választási vereségét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció szombati politikai tanácskozásán. A DK elnöke közölte, hogy vérlázítónak tartja azt a vádat, hogy nem akart győzni az ellenzék. Gyurcsány kijelentette:

Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni.

Ezt azután mondta, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt állította, hogy a választási kampányban voltak olyan vezető ellenzéki politikusok, akik nem láttak esélyt a győzelemre, és ezért „nem is álltak bele a kampányba”. Márki-Zay elmondása szerint volt, aki meg is mondta neki, hogy nem győzhet az ellenzék, de neveket nem mondott, közölve, hogy „nem ez a lényeg”

Gyurcsány kijelentette, hogy a következő hetekben „jönni fog a bunkós bot, a kínos a csend, a bűnbak keresés”, majd nevének említése nélkül kritizálta az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. Szerinte hiba volt, hogy „egy baloldali közösség jobboldali jelöltet” választott, és már az előválasztáskor „elvesztette győzelmi esélyét”.

A DK elnöke kijelentette:

Egy valaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt. Dobrev Klárával győztünk volna.

Gyurcsány hozzátette, nem lehet olyan politikus az ellenzék vezetője, aki „utálja a pártokat”, az csináljon mást.

Ugyanakkor védelmébe vette Jakab Pétert, a Jobbik elnökét. Gyurcsány szerint „megalapozatlan” az a vád, hogy a Jobbikkal történt együttműködés „többet vitt, mint amennyit hozott”. Egyben jelezte, hogy a hatpárti együttműködést egyben kell tartani, mert másképp nincs esély a Fidesszel szemben.

Nyitókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc nyilatkozik a sajtónak, miután leadták szavazataikat az országgyűlési választáson 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

#Választás 2022#gyurcsány ferenc#dobrev klára#választás#országgyűlési választás 2022#demokratikus koalíció#dk#ellenzéki összefogás#jakab péter#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk